Înghețarea angajărilor la stat ca și alte măsuri de austeritate ar urma să fie adoptate până pe 15 mai, anunță Realitatea PLUS. Potrivit unor surse, la Guvern se fac simulări inclusiv pe supraimpozitarea veniturilor la privat. Și asta pentru că o suprataxare doar la stat ar fi neconstituțională. Nu este singura măsură analizată în coaliție pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Premierul Nicolae Ciucă a respins miercuri varianta supraimpozitării la privat și a făcut precizări pe tema tărierii salariilor.
Ordonanţa de reducere a cheltuielilor bugetare nu se află pe agenda guvernului în această săptămână, potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că măsurile de reducere a cheltuielilor la buget vor fi luate abia după analiza ce trebuie realizată de Ministerul Finanțelor și decizia din coaliție, după care vor merge pentru aprobare în Guvern.
MĂSURILE DE AUSTERITATE, GATA PÂNĂ PE 15 MAI
-blocarea angajărilor la stat
-fără creșteri de salarii
-interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat
-interzicerea cumulării de pensii speciale la stat
-reducere cheltuieli în instituții 10%
sursa: Realitatea PLUS
Întrebat de tăierea salariilor și a sporurilor, premierul a anunțat că nu a fost luată încă o hotărâre. Înghețarea salariilor și restul măsurilor de austeritate trebuie aplicate până la sfârșitul anului pentru a reduce cheltuielile bugetare, potrivit Realitatea PLUS.
„Nu am luat nicio decizie. Am subliniat și subliniez din nou: Nu trebuie să venim cu anumite informații care nu au alta menire decat sa sperie oamenii. Ori oamenii n-au de ce să se sperie. Nu numai de la noi, ci și de la oficiali din structurile internationale ati auzit ca România este pe un trend ascendent, are o crestere economică previzionata si pentru anul acesta. Masurile noastre sunt unele de cumpatare, nu de a-i afecta pe oameni.
Măsurile urmează să le prezinte ministrul Finantelor, dupa ce le prezintă ministrul, le analizam in coalitie și după ce le analizăm în coaliție venim cu aprobarea in Guvern, cele care fac menirea aprobării prin Guvern”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.
Despre supraimpozitarea veniturilor, Nicolae Ciucă a respins însă varianta vehiculată în legătură cu aplicarea în sistemul privat.