Majorările de producție trimit prețul petrolului în picaj

Prețul petrolului a continuat să scadă în sesiunea de luni, după ce nivelul producției americane a atins un record, iar membrii OPEC iau considerat o creștere a ofertei.

În sesiunea de luni, țițeiul Brent (tranzacționat la Londra) a scăzut cu 1,71% la 75,48 de dolari pe baril, în timp ce cotația WTI (West Texas Intermediate) din S.U.A. a scăzut 1,58% la 64,83 de dolari pe baril. Această tendință de scădere vine în continuarea a celei de săptămâna trecută, când a pierdut aproximativ 3%, la care se adaugă o scădere de aproape 5% în intervalul precedent.

Grafic zilnic WTI, sursa: platforma MetaTrader5

Producția de țiței din SUA a urcat, în luna martie, până la nivelul record de 10,47 milioane de barili pe zi, conform datelor furnizate de Administrația pentru informații energetice (EIA). 

Producătorii americani au adăugat încă două platforme petroliere în săptămâna precedentă, aducând totalul la 861, cel mai mare valoare înregistrată din martie 2015, conform datelor oferite de compania de servicii energetice Baker Hughes. A fost a opta săptămână consecutivă de creșteri ale numărului punctelor de exploatare din ultimele 9 săptămâni.

 

Grafic puncte de exploatare SUA, sursa: tradingeconomics.com

Miniștrii arabi ai petrolului au convenit, în weekend, asupra necesității unei cooperări continue între membrii Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și alți mari producători pentru a echilibra aprovizionarea globală, a informat duminică agenția de știri KUNA din Kuwait. Decizia a fost luată de miniștrii OPEC din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Algeria care, împreună cu omologul lor din Oman, au avut o întâlnire neoficială sâmbătă în Kuweit.

Reprezentanții țărilor membre OPEC se vor reuni oficial pe 22 iunie, la Viena, pentru a stabili împreună politica producției zilnice de țiței. Este așteptat să fie de acord cu creșterea producției pentru a nu inflama piețele pe fondul îngrijorărilor legate de oferta iraniană și cea provenită din Venezuela. În același context, surse OPEC familiarizate cu discuțiile au declarat luna trecută agenției Reuters că și Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea legată de creșterea abruptă a barilului de petrol.

Articolul precedentTaxa clowback și efectele ei adverse. Ultima indicație terapeutică pentru un Buget anemic
Articolul următorSaga datelor personale de pe Facebook continuă. Astăzi, Apple, Amazon și Samsung

Comments are closed.