Taxa clowback și efectele ei adverse. Ultima indicație terapeutică pentru un Buget anemic

Producătorii de medicamente generice, cu capital privat, reuniți în asociația APMGR, au înaintat Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor Publice, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Comisiilor de specialitate din Parlamentul României propunerile de modificare a modului de calcul al taxei clawback asftfel încât să aduca Beneficii Bugetului și populației.

În acest moment costurile de producție sunt cu 30% decât normal și există riscul dispariției de pe piața a multor medicamente.

Calculele membrilor  APMGR  conduc spre concluzia ca această propunere este singura măsură bugetar-neutră care poate opri dispariția de pe piață medicamentelor cu preț redus.

În informarea făcută pe marginea propunerilor se amintește de faptul ca inclusiv Consiliul Concurenței consideră că astfel poate fi încurajat consumul de generice și pot fi reduse cheltuielile  de la Bugetul de asigurări de sănătate.

„Sperăm ca autoritățile să realizeze măcar în această ultimă clipă că este nevoie să facem ceva pentru a ne asigura că aceste medicamente ieftine, în marea lor majoritate generice, sunt în continuarea produse sau importate în România,” a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR.

 În perioada imediat următoare, conform estimărilor producătorilor, mii de medicamente ieftine riscă să fie fie delistate, printre ele aflându-se medicamente esențiale în tratamentul cancerului, al afecțiunilor cardiovasculare, neurologice și gastrointestinale. Principala cauză a dispariției acestora ar fi împovărâtorea taxă clawback, aplicată în mod incorect atât medicamentelor scumpe, de câteva mii de euro cât, cât și celor ieftine, de câteva zeci de lei.

 „Nu putem plăti pentru un consum de care nu suntem responsabili,” a declarat Grecu. APMGR mai atrage atenția că introducerea de noi molecule inovative pe lista medicamentelor compensate fără alocarea de fonduri suplimentare va aduce cheltuieli de sute de milioane de lei anual, iar producătorii de medicamente vor suporta aceste costuri prin taxa clawback, care este de așteptat să crească la 30% la sfârșitul acestui an.

 APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Aaccord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Teva, Zentiva – o companie Sanofi. Între membrii asociației nu se numără și fabricile de stat sau cu capital majoritar românesc, Antibiotice Iasi si Biofarm .

Articolul precedent2 miliarde euro, costul proastei guvernări. A treia luna consecutivă în care scad rezervele BNR
Articolul următorMajorările de producție trimit prețul petrolului în picaj

Comments are closed.