Lovitură dură pentru angajații Complexului Energetic Hunedoara care au ales să plece în urma unor concedieri colective, beneficiind de plăți compensatorii. ANAF le cere acum să plătească contribuțiile la stat din acele plăti, deși banii ar fi trebuit reținuți la sursă, adică de către angajator.

În jur de 2.000 de lei trebuie să plătească cei care au părăsit sistemul energetic și nu au plătit către stat obligațiile fiscale aferente sumelor salariilor compensatorii, scrie Gazeta de Dimineață din Hunedoara.

Mai mult, foștii angajați trebuie să plătească si TVA-ul aferent unor gratuități de care au beneficiat.

Situația este fundamentată pe faptul că plățile compensatorii sunt venituri de natură salarială și atunci se află în categoria de impunere.

Șeful ANAF Hunedoara a precizat pentru Gazeta de dimineață că nu știe despre așa ceva, dar admite că plățile compensatorii sunt venituri de natură salarială, deci sunt ”plătitoare de obligații la stat”.

Potrivit publicației citate, contribuțiile la stat ar fi trebuit oprite de către angajator, din suma aferentă fiecărui angajat, dar cei de la Complexul Energetic Hunedoara și în acest mod ar fi achitate obligațiile individuale. La acel moment, a fost oprit doar impozitul pe venit.

Reprezentanți ai minerilor spun că plățile compensatorii nu sunt din fondul de salarii și atunci nu ar fi asimilate veniturilor de natură salarială.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a contestat în urmă cu un an o astfel de impunere emisă de ANAF.


Ultima disponibilizare a avut loc în anul 2022, dar vizați sunt toți disponibilizații, fiindcă de fiecare dată s-a acționat în aceeași logică fiscală.

Articolul precedentDeplasările președintelui Klaus Iohannis, secret de stat. Răspunsul oficial al Administrației Prezidențiale la solicitarea Realitatea Plus
Articolul următorSalariul minim NU crește din 1 ianuarie, ci abia la vară. Ce vor sindicatele și patronatele – Calcule exclusive