Costul deplasărilor lui Klaus Iohannis rămâne un mister chiar și la final de mandat. Într-un răspuns pentru Realitatea PLUS, Administrația Prezidențială transmite că datele despre zborurile șefului statului sunt speciale și clasificate. În ceea ce privește costurile, presa este îndrumată să le caute în bugetul general al instituției, care include însă mult mai multe cheltuieli, ceea ce ar face imposibilă o analiză strict pe închirierea aeronavelor de lux pentru deplasările externe. Administrația Prezidențială a răspuns solicitării Realitatea Plus, făcută în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră făcute în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

DATELE DESPRE ZBORURILE SPECIALE ALE PREȘEDINTELUI, INFORMAȚII CLASIFICATE

Deplasările delegațiilor oficiale conduse de Președintele României se realizează în baza unor contracte de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit cerințelor stabilite prin Regulamentul anterior menționat, informațiile referitoare la organizarea și desfășurarea zborurilor speciale intră sub incidența legislației naționale din domeniul protecției informațiilor clasificate, context în care contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conțin date și informații clasificate, în integralitate.

Pe cale de consecință, nicio informație din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu dispozițiile cuprinse în Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare.

Investigația bombă care dinamitează mandatul lui Iohannis. Suma astronomică cheltuită pentru vizita recentă în Africa

COSTURILE DEPLASĂRILOR EXTERNE, ÎN BUGETUL GENERAL AL PREȘEDINȚIEI

Cu privire la cheltuielile aferente deplasărilor externe ale Președintelui României, precizăm că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparență în materie de execuție bugetară.

Astfel, pe pagina de internet a Administrației Prezidențiale sunt publicate informații despre bugetul anual al instituției, fapt ce permite luarea la cunoștință de către orice persoană interesată a cheltuielilor reprezentând deplasările externe ale delegațiilor conduse de Președintele României, în fiecare an.


În același timp, situația centralizată privind execuția bugetară lunară a Administrației Prezidențiale, pentru toate titlurile și capitolele bugetare, inclusiv cu sumele cheltuite pentru deplasările externe, poate fi consultată pe pagina de internet dedicată asigurării
transparenței utilizării fondurilor publice, a răspuns Departamentul de Comunicare Publică al Președinției, la o solicitare Realitatea Plus. 

Administrația Prezidențială a dat un răspuns neclar și la o altă solicitare Realitatea Plus, privind potențiale costuri suplimentare legate de participarea primei doamne Carmen Iohannis la o deplasare în Dubai.

Administrația Prezidențială, răspuns la solicitarea Realitatea Plus. S-a întors Carmen Iohannis cu aeronava specială din Dubai?

Articolul precedentDescinderi DNA la Ministerul Finanțelor. Procurorii au sigilat biroul unui șef. Reacția oficială a ministerului
Articolul următorLovitură pentru disponibilizații din minerit și energie. ANAF i-a scos DATORI, după ce le-a taxat plățile compensatorii