România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procentaj de persoane care nu călătoresc în scopuri turistice, conform datelor oficiale.
62% din cetățenii Uniunii Europene cu vârste de peste 15 ani au făcut cel puțin o excursie în scopuri personale în anul 2016, relevă un comunicat publicat vineri de Eurostat.
Jumătate din populația UE de peste 15 ani a efectuat cel puțin o excursie cu cazare de minimum o noapte în interiorul țării de rezidență și circa 32% în străinătate.
Aproape jumătate (48%) dintre europenii care nu au plecat în excursie în 2016 au au declarat că motivul a fost unul de natură financiară, 20% dintre non-turiști au menționat probleme de sănătate, iar 20% au spus că nu au dorit să călătorească.
Alte motive invocate pentru a nu merge într-o călătorie: angajamente privind studiile (16%), angajamente familiale (13%).
Problemele financiare constituie principalul impediment la toate categoriile de vârstă. Excepție fac persoanele de peste 65 de ani, pentru care problemele de sănătate reprezintă principal barieră.
România este țara UE cu cea mai mare proporție de non-turiști (76%), urmată de Portugalia (74%), Bulgaria (70%), Grecia (64%) și Italia (58%).
Problemele financiare sunt invocate în cea mai mare măsură de persoanele din Grecia (unde 75% dintre non-turiști menționează acest impediment), Portugalia (66%), Croația (62%), România (55%), Irlanda (54%).
Lipsa de interes intervine cu precădere în Suedia (60%), Slovacia (57%), Portugalia (53%), Belgia (44%), Austria (38%).
În Cehia (40%) și Germania (39%), problemele de sănătate reprezintă principalul impediment, iar angajamentele pentru muncă și studii intervin cel mai des în Portugalia (31%), Belgia, Germania și Austria (toate cu 25%).
Comments are closed.