Picajul lirei turcești a trimis cotația euro în raport cu dolarul la un minim al ultimelor 13 luni și a afectat valutele piețelor emergente ca urmare a îngrijorărilor investitorilor asupra efectelor de contagiune. Leul, prin comparație cu monedele regionale zlot și forint, s-a menținut cel mai bine.
Deși lira turcească a revenit ușor, luni, de la minimul istoric de 7,24 lire pentru un dolar, după ce banca centrală a țării a declarat că va oferi lichidități în sistem și ca va reduce rezervele minime obligatorii pentru bănci, moneda a rămas însă în scădere cu 10% față de sesiunea de vineri. Ea a pierdut, în 2018, mai mult de 40% din valoarea sa, așa cum reiese și din graficul următor:
Graficul zilnic al lirei turcești în raport cu dolarul, sursa: tradingeconomics.com
Picajul consemnat luni a afectat monedele piețelor emergente. Rand-ul sud-african a scăzut cu 1,5%, după un plonjon anterior de 10%, până la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii doi ani.
Rupia indiană, de asemenea, a scăzut la un nivel record, în timp ce peso-ul mexican a pierdut mai mult de 1%. Investitorii au devenit din ce în ce mai preocupați de controlul tot mai mare al președintelui Tayyip Erdogan asupra economiei și de o ruptură diplomatică de amploare pe relația cu Statele Unite. Aaron Hurd, senior manager de portofoliu la SSGA, în Boston, a declarat că în timp ce se are loc această contagiunea, „ea este de o amploare mai mică în comparație cu alte crize emergente de pe piață”, conform CNBC.
Cu toate acestea, traderii rămân neliniștiți în privința monedei euro și a monedelor piețelor emergente și se refugiază în yeni și franci elvețieni, care sunt văzute ca monede de refugiu în perioadele de turbulențe din piețe. Anxietatea privind expunerea băncilor spaniole, italiene și a altor bănci europene pe Turcia a afectat moneda euro, la fel ca și nervozitatea față de incertitudinea politică din Italia.
Moneda unică europeana a scăzut la un minim al sesiunii de 1,1365 față de dolar, cea mai mică valoare consemnata de peste un an, înainte de a reveni parțial, pe final de sesiune nord-americană, la 1,1395.
Leul, spre deosebire de zlot și forint, ale căror cotații au scăzut pe final de sesiune cu 0,51%, respectiv 0,19%, s-a menținut constant, în zona a 4,6580 lei pentru un euro.
Comments are closed.