Acțiunile europene, la minimele ultimelor trei săptămâni.

Săptămâna a început cu încă o sesiune de scăderi în piețele de capital în piețele de capital, ca urmare a situației explozive din Turcia. Băncile au fost cele care au atras în jos acțiunile europene, în condițiile în care criza lirei turcești a sădit neîncrederea investitorilor în creditorii Turciei.

Indicele paneuropean EuroStoxx 600 a scăzut cu 0,25% și a închis la cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni, în timp ce DAX30 din Germania și FTSE100 de la Londra au scăzut cu 0,53%, respectiv 0,32%.

Indicele companiilor din sectorul bancar din zona euro a picat cu 1,8% atingând astfel niveluri care nu au mai fost vizitate din decembrie 2015. Băncile cu expunere pe Turcia Unicredit, BBVA și BNP Paribas au scăzut cu 2,6%, 3,2%, respectiv 1,1%.

Criza economică în expansiune din Turcia a împins lira la un nou record istoric în raport cu dolarul, la 7,24, și a stimulat vânzările de active din piețele globale, cele emergente fiind afectate cu precădere.

„Temerile că toate acestea se vor sfârși prost sunt, în cele din urmă, puternice și se adaugă curentelor economice populiste din Statele Unite, Turcia, Marea Britanie și Italia”, conform analiștilor Societe Generale, citați de Reuters.

Lira turcească a consemnat o revenire ușoară după ce banca centrală a redus rezervele minime obligatorii pentru bănci și a promis să furnizeze lichidități în piața monetară.

Bucureștiul se ține bine

Chiar dacă și acțiunile de la Bursa de Valori București au înregistrat scăderi în sesiunea de luni, dinamica acestora este complet diferită față de cea a piețelor vest-europene din săptămânile precedente.

Indicele BET a închis sesiunea de tranzacționare la 8.095 de puncte, în scădere cu 0,72%, indicele BET-XT pe minus cu 0,7% la 751,9 puncte, în timp ce indicele BET-NG, cel care are în componență companiile din sectorul energetic, a scăzut cu peste 1% la 652,8 puncte.

Graficul zilnic al indicelui BET, sursa: tradingeconomics.com 

Așa cum se poate constata și din grafic, tendința a fost diferită față de cea a indicilor vest-europeni: o creștere susținută de la începutul lunii iulie și doar 3 sesiuni de scădere consemnate recent.

Titlurile Banca Transilvania, aflate la prima sesiune de tranzacționare după publicarea rezultatelor financiare, au închis la 2,32 lei, fără schimbare față de sesiunea precedentă.

Articolul precedentRetailerul suedez H&M închide afacerea din Centrul Vechi
Articolul următorLeul, insensibil la criza din Turcia care a afectat Euro și monedele emergente

Comments are closed.