Leul a ieșit ciufulit după deciziile FED și BCE. Noi corecții anticipate pentru euro și dolar

După de o săptămână plină de evenimente importante, pe plan global, ședințele principalelor două bănci centrale de pe mapamond, Federal Reserve (FED) și Banca Centrală Europeană (BCE)  cea mai afectată monedă a fost euro.

Deși valutele est-europene au dat dovadă de o stabilitate neașteptată, totuși nu au putut evita varațiile accentuate în raport cea americană.

BCE, la fel ca BNR, publică zilnic ratele de referință ale principalelor valute globale în raport cu moneda unică europeană. Am analizat dinamica acestor valori exact în scurtul interval dintre momentul în care și-au făcut publice deciziile de politică monetară, 13 iunie, și finalul de săptămână.

Valuta 13 Iunie 16 Iunie Schimbare netă vs. Euro Schimbare procentuală vs. Euro
Zlot 4,28 4,28 0,0 0.0
Forint 320,35 323,04 2.69 0.84
Coroana cehă 25,71 25,71 0.0 0.0
Leu 4,67 4,66 -0.0 -0.1

Sursa: cursul de referință al Băncii Centrale Europene

Practic, așa cum se poate constata și din tabel, cu unica excepție a forintului, niciuna dintre restul monedelor regionale nu a consemnat vreo modificare substanțială în raport cu euro. Motivația scăderii forintului, ca un caz particular, ține de poziționarea, în continuare, pe o traiectorie de menținere a unui climat stimulativ pentru economia maghiară de către banca centrală. Adică fără majorări ale dobânzii, spre deosebire de alte state din regiune, cum ar fi România.

În plus, similar cu lira turcească, forintul maghiar este caracterizat printr-o rată a dobănzii real negativă. „Deși Ungaria  un surplus de cont curent și o inflație situată sub țintă, nivelul datoriei externe poate fi călcâiul lui Ahile al Ungariei, iar inflația ar putea, și ea, să accelereze” se arată într-un comunicat al Commerzbank, citat de publicația online portfolio.hu.

Dinamici importante, doar în raport cu dolarul

Valuta 13 Iunie 16 Iunie Schimbare netă vs. Dolar Schimbare procentuală vs. Dolar
Zlot 3,64 3,69 0,05 1,55
Forint 272,31 278,58 6,27 2,30
Coroană cehă 21,85 22,17 0,32 1,46
Leu 3,97 4,02 0,05 1,40
Dolar 1,18 1,16 0,02 1,43

Sursa: cursul de referință al Băncii Centrale Europene coroborat cu cotația Euro vs. Dolar

Se poate lesne constata faptul că toate monedele regionale au consemnat dinamici importante în raport cu dolarul, în intervalul menționat. Dolarul a câștigat masiv teren față de Euro, 1,43% în doar 3 sesiuni de tranzacționare, iar acest aspect a fost cel care a condus la modificarea cursului monedelor regionale în raport cu acesta.

Consecința imediată și directă: o posibilă presiune inflaționistă care este cauzată de scumpirea carburanților, cotați în dolari, în situația în care această tendință se va dovedi una de durată.

Totodată, constatăm ca leul a trecut, din nou, peste pragul de 4 lei pentru un dolar, nivel care nu a mai fost depășit pentru un interval rezonabil de aproape un an.

 

Grafic USDRON, sursa: Bloomberg

Creșterea abruptă a dolarului, consemnată pe fondul ratelor în creștere ale dobânzilor din Statele Unite, coroborate cu stagnarea celor din zona Euro, precum și turbulențele politice din arealul vest-european au condus la scăderea monedelor regionale, pe fondul sporirii tensiunilor din piețe. Situația nu este nouă, tendințe similare au mai fost văzute în piețele emergente în momentele în care temerile legate de creșterea dobânzilor aferente dolarului au dat frisoane investitorilor.

Leul, predispus la corecții

În același timp, conform unui sondaj recent efectuat de Reuters, majoritatea analiștilor estimează că leul va scădea cu aproximativ un procent față de euro pe un interval de 12 luni de acum încolo.

Cu toate că Banca Națională a României a anunțat (și, practic, lansat) un program de creșteri ale dobânzilor, inflația este cea mai ridicată din regiune și „dezechilibrele în creștere din bugetul și pozițiile externe ale României ar putea să pună presiune pe leu”, a declarat Jakub Kratky, analist la Generali CEE.

„Așa cum a menționat BNR (Banca Națională a României), că va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb … (acest factor), împreună cu un dolar puternic și o înăsprire a politicii monetare a Statelor Unite, va acționa defavorabil pentru leu”, a completat Kratky.

Majoritatea analiștilor chestionați în sondajul Reuters, care a fost efectuat în prima parte a lunii, au afirmat că nu se așteaptă ca tensiunile prezente acum să aibă un impact de durată asupra monedelor din regiune, mai ales în privința celor ale căror economii se află în creștere rapidă și care sunt strâns integrate, pe parte de schimburi comerciale, cu zona euro.

Articolul precedentRusia tot mai concesivă, face pe plac SUA. Cu ce efecte?
Articolul următorBrașov nu are noroc cu Șova. Al doilea minstru cu același nume care îngroapă proiectul de autostradă

Comments are closed.