Rusia tot mai concesivă, face pe plac SUA. Cu ce efecte?

După ce doi dintre cei mai mari producători din lume, Arabia Saudită și Rusia, au indicat că sunt pregătiți să crească producția, prețul petrolului a scăzut puternic, vineri. Accest lucru se întâmplă  cu puțin înainte de a reuniunea OPEC de la Viena de săptămâna aceasta.

Petrolul Brent, cel care se tranzacționează la Londra, a scăzut cu 2,46 dolari, sau 3,2 la sută, la 73,48 de dolari pe bari, după ce a scăzut și joi, cu 80 de cenți. Țițeiul WTI (West Texas Intermediate), cel care se tranzacționează în SUA, a scăzut cu 1,83 dolari, sau 2,7%, până la 65,06 dolari pe baril.

Ambele cotații au atins un maxim al ultimilor trei ani și jumătate în luna mai, dar au scăzut de atunci, odată cu creșterea producției de țiței din SUA. În plus, faptul că Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC), Rusia și alți aliați sunt așteptați să decidă creșterea producției la ședința din 22-23 iunie de la Viena.

„Ne apropiem de ședința OPEC și toată lumea vorbește despre creșterea producției – singura întrebare care a mai rămas este cât de amplă va fi această creștere”, a spus Bob Yawger, directorul diviziei de energie la sucursala din New York a băncii Mizuho, una dintre cele mai importante instituții financiare din Japonia.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat joi, după discuțiile purtate la Moscova cu ministrul saudit al energiei, Khalid al-Falih, că ambele națiuni „în principiu” susțin o creștere graduală a producției zilnice de țiței după ce au restricționat-o timp de 18 luni cu 1,8 milioane de barili pe zi.

„În general, susținem acest lucru […] dar vom discuta cu restul miniștrilor săptămâna viitoare”, a mai declarat Novak, adăugând că una dintre opțiuni ar implica o creștere treptată a producției, cu 1,5 milioane de barili pe zi, posibil începând chiar de la 1 iulie.

Ministrul Khalid al-Falih nu a oferit detalii specifice despre ce ar putea prevedea acordul de la Viena, dar a completat: „Vom vedea ce va fi, dar cred că vom ajunge la un acord care să satisfacă piața, cel mai important aspect.”

Printul saudit Mohammed bin Salman, i-a transmis președintelui rus Vladimir Putin, joi, că Arabia Saudita dorește sa continue cooperarea cu Rusia pe piețele globale de petrol.

Companiile petroliere din SUA au adăugat, în această săptămână, încă un punct de exploatare, consemnând astfel a patra săptămână de creșteri a producției, la cel mai înalt nivel din 2015, în ciuda scăderii cu 9% a cotațiilor petrolului în ultima lună.

Articolul precedentValoarea și data emiterii tichetelor căștigătoare la Loteria Bonurilor Fiscale
Articolul următorLeul a ieșit ciufulit după deciziile FED și BCE. Noi corecții anticipate pentru euro și dolar

Comments are closed.