„Dacă vorbim de ponderea cheltuielilor pentru Sănătate în Produsul Intern Brut, trebuie să știți că România este a doua din coada Uniunii Europene. România alocă 5,7% din Produsul Intern Brut pentru Sănătate, în 2019, atenție, era un buget neafectat de niciun fel de presiune sau de criză. Media Uniunii Europene este undeva la 8,3%. Ungaria și Polonia alocă undeva la 6,3%, iar Republica Cehă aproape 7,7%,” a explicat coordonatorul realitateafinanciara.net, Petrișor Peiu la „Legile Puterii”.
„Dacă facem o paralelă, speranța de viață pentru un copil care se năștea în același ani era în România de 75,3 ani. În Uniunea Europeană, media este de 81 de ani. În Ungaria vorbim de vreo 76,2 ani. În Polonia vorbim de 77,3 ani, iar în Republica Cehă vorbim de 79 de ani. Deci iată că, cel puțin statistic, pare să existe o corelație între câți bani dăm pe sănătate și câți ani avem speranța de viață. (…) În prețuri comparabile, la paritatea puterii de cumpărare, în România se alocă cei mai puțini bani pe locuitor: 1.293 de euro pe locuitor. Și Bulgaria alocă mai mult. În Bulgaria avem peste 1.300 de euro pe locuitor, în Polonia și Ungaria avem puțin peste 1.500 de euro pe locuitor, iar în Republica Cehă avem 2.300. Cam ăștia sunt banii în mare pe care îi alocăm noi pentru Sănătate,” a punctat Peiu.
„Anul trecut piața totală de medicamente din România a fost undeva la 17,5 miliarde de lei, dintre care 10,7 miliarde de lei s-au dus pe rețete, medicamente prescrise pe rețetă. Vreo 2,4 miliarde sunt medicamente în spital și 4,3 miliarde, ceva de genul acesta, sunt medicamente eliberate fără rețetă. (…) Mai putem să vorbim de bugetul Casei Naționale de Sănătate, Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, care este undeva de 52 de miliarde de lei. Cam ăștia sunt banii. Insuficienți. Avem probleme foarte mari în spitale. Dintre analizele comune cele mai sofisticate, care sunt analizele radiologice: Computer Tomograf, RMN și PET-CT, în România sunt 38 de proceduri la mia de locuitori pe an, ultimul loc din Uniunea Europeană în condițiile în care imediat în fața noastră, adică pe penultimul loc este Bulgaria, cu 90 de proceduri la mia de locuitori pe an,” a concluzionat Petrișor Peiu.
Sursa: Realitatea de Bucuresti