Vânzările de locuinţe au scăzut în septembrie la nivelul ţării pentru a treia lună la rând, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Cadastru. Un judeţ a făcut însă excepţie şi a depăşit Capitala, după ce volumul tranzacţiilor imobiliare s-a dublat luna trecută faţă de august 2018.

În topul zonelor cu cele mai multe vânzări de case, terenuri și apartamente era dominat de regulă de Capitală, în septembrie 2018 cele mai multe tranzacții au fost înregistrate însă în Ilfov – 6.196. În București au fost vândute 5.698 iar în Cluj, 2.148.

Județul Ilfov, unde se construiesc multe ansambluri rezidențiale, a depășit Capitala după ce volumul tranzacțiilor a crescut de peste două ori față de august 2018, când aici au fost vândute 2.495 de imobile.

Întrebat cum se explică evoluția diferită din Ilfov din luna septembrie, Dragoș Drăgoteanu, președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor Imobiliare și proprietarul Eurovest, consideră că este doar o exceptie, o situație conjuncturală marcată de trendul economic pozitiv.

Unele zone sunt căutate în continuare. Pentru că Bucureștiul este extrem de aglomerat, se caută alternative în afara lui. Tot mai multe companii au sediu în zona limitrofă Capitalei. Angajații vor să facă mai puțin timp până la muncă și aleg Ilfovul, tocmai pentru că Bucureștiul este foarte aglomerat„, explică Drăgoteanu.

Creșterea ROBOR scade cererea de locuințe

În ceea ce privește evoluția de la nivelul țării, analiștii imobiliari apreciază că este legată de ROBOR.

Această tendinţă este cauzată de faptul că ROBOR la trei luni a crescut destul de mult în ultimul an. Se preconizează că el va creşte în continuare. Vom asista la o oprire din creşterea preţurilor şi ulterior este posibilă chiar o scădere„, spune analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Opinia sa privind efectele creșterii ROBOR este împărtășită și de către Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro, care a observat că încă din al doilea trimestru al anului 2018 a început să scadă cererea pentru locuințe, la nivelul marilor orașe.

Reprezentanții Imobiliare.ro spun că tendința de scădere poate fi pusă pe seama evoluțiilor din domeniul creditării: dacă anul trecut mulți români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea trimestru din 2018 lucrurile s-au mai domolit pe fondul creșterii susținute a indicelui ROBOR, unii dintre potențialii cumpărători preferând chiar să-și amâne decizia de achiziție.

În luna septembrie 2018, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 42.522 de imobile, cu 15.256 mai puţine față de perioada similară a anului trecut (tabel jos), arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Aceasta este a treia lună la rând în care vânzările au fost mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Articolul precedentCererea crescută la export din septembrie a dinamizat activitatea industrială
Articolul următorCapacitatea de cazare a crescut cu 2,8% în primele șapte luni

Comments are closed.