Barometrul industrial, calculat lunar de IRSOP și SNSPA în baza unui sondaj printre managerii din domeniu, arată o creștere a activității în luna septembrie, cea mai semnificativă din ultimele patru luni.

Dinamica pozitivă din septembrie s-a bazat pe creșterea comenzilor pentru export. Pe de altă parte managerii spun că din cauza majorării costurilor și prețurilor produselor industriale, redresarea este conjuncturală și ar putea ca în lunile următoare să piardă din avânt.

Indicele calculat reprezintă raportul net dintre răspunsurile care arată o creștere, și se situează peste 50 și contracție dacă este mai mic de 50.

Astfel, indexul, care definește volumul producției, a urcat la 57 de puncte în septembrie, față de 51 în august și este cu un punct peste media celor 8 luni, se arată în Barometrul Industrial.

Stocurile sunt și ele crescute, pe fondul achizițiilor de materiale și a activității crescute. Creștere în septembrie de la 47, la 49.

Comenzile noi şi-au revenit mai puternic decât volumul producţiei. Au ieşit din zona negativă de 49 de puncte în august, urcând la 59 în septembrie. Avansul comenzilor prezice continuitatea producţiei pe termen scurt şi contribuie la restabilirea încrederii managerilor în afacere.

Comenzile pentru export care în august căzuseră la 47, nivelul cel mai scăzut din ultimele 12 luni, au urcat în septembrie la 54. Avansul este important pentru că semnalează trecerea de la contracţie la creştere, dar saltul este relativ slab şi se află sub media istorică de 57 de puncte din ultimii trei ani.

Importurile de materii prime, în schimb, au crescut cu un ritm mai viguros decât exporturile. Aveau un scor de 51 în august şi au ajuns la 62 în septembrie. Practic dintre toţi indicatorii de activitate care au crescut în septembrie, indicatorul importurilor a înregistrat creşterea cea mai mare. În condiţiile în care importurile includ şi energie, iar preţurile la energie sunt în creştere, există riscul ca exporturile să achite mai puţin din valoarea importurilor

Numărul de angajaţi a ieşit din comprimarea de 44 de puncte şi a revenit la 50 care semnalează un echilibru între expansiune si contracţie. Cu rare excepţii, mişcările de personal în industrie se caracterizează prin scăderi cu amplitudine relativ mică şi apoi reveniri la nivelul iniţial, fără perioade de expansiune semnificativă sau neîntreruptă a numărului de angajaţi. Trenarea se explică prin lipsa investiţiilor la scară largă şi prin flexibilitatea redusă a pieţei muncii.

Costurile de producţie au urcat de la 67 la 70 de puncte în zona de expansiune, odată cu volumul producţiei şi al importurilor de materii prime.

Preţurile încasate de firme au atins şi ele nivelul cel mai ridicat din ultimele 3 luni, de la 57 în iulie la 60 în septembrie. Totuşi, indicatorul rămâne deocamdată aproape de media din primele 8 luni ale anului.

Indexul de optimism al managerilor a crescut de la 56 în august la 60 în septembrie, dar se află mult sub media primelor 8 luni (64 de puncte). Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

Comparativ cu luna august, în septembrie managerii au fost mai optimişti în legătură cu ce îi aşteaptă peste 6 luni în materie de comenzi, producţie sau preţuri pe care speră să le încaseze. Dar în acelaşi timp, se arată mai puţin optimişti cu  privire la exporturi, la nivelul costurilor de producţie, la importuri şi la numărul de angajaţi. În esenţă, aşteptările managerilor rămân volatile. Nu e neapărat un semn rău. Arată că aşteptările ţin cont de fluctuaţiile realităţii, iar puţină teamă contribuie la supravieţuire.

Articolul precedentPropunerea de execuție bugetară a Italiei ar putea fi respinsă de Comisia Europeană (surse)
Articolul următorJudeţul care a depăşit Capitala, în septembrie, în topul tranzacţiilor de locuințe

Comments are closed.