Consiliul Investitorilor Străini (CIS) consideră cp, deşi amnistia poate avea anumite beneficii pe termen scurt în ceea ce priveşte colectarea, pe termen mediu şi lung aceasta descurajează conformarea voluntară şi aduce incertitudini pentru contribuabilii bun-platnici.
„Amnistiile fiscale repetate, fără să aibă la bază o politică bine fundamentată şi transparentă, pot descuraja conformarea voluntară, care de altfel este unul din obiectivele asumate la nivelul politicii fiscale. Guvernul României a apelat în ultimii ani de mai multe ori la amnistii fiscale, generale sau specifice, cu scopul declarat de a creşte veniturile bugetare. Aceste măsuri nu au avut o evaluare clară, nu s-au publicat studii cu privire la situaţia bugetară de la momentul respectiv, dar nici rapoarte cu impactul din trecut al acestui tip de măsură asupra procesului de colectare a creanţelor bugetare” , se arată într-un comunicat al FIC.
Investitorii străini atrag atentia că nerespectarea termenelor de consultare publică în cadrul procesului legislativ este un semnal negativ, care creşte gradul de incertitudine pentru viitorul investiţiilor din România.
În opinia lor, adoptarea ordonanţei de urgenţă care introduce o nouă aministie fiscală nu a asigurat timpul necesar pentru o analiză atentă şi pentru formularea unor puncte de vedere din partea mediului de afaceri.
”România se află într-un context bugetar dificil încă din anul 2019, iar FIC a atras atenţia de la începutul anului 2024 că este necesară o abordare echilibrată din partea autorităţilor pentru a asigura menţinerea în deficitul asumat pentru acest an. Astfel, termenul de consultare de mai puţin de 24 ore nu este justificat pentru adoptarea unui astfel de act normativ„.
FIC reiterează nevoia setării unor principii şi direcţii pe termen mediu-lung care să asigure o coerenţă a politicii fiscale, care să încurajeze conformarea voluntară şi să susţină conduita diligentă şi transparentă a contribuabililor bun-platnici faţă de obligaţiile la bugetul de stat.
Consiliul Investitorilor Străini recomandă ca politica fiscală a României să se axeze pe mecanisme de bonificare şi acţiuni de stimulare a conduitei contribuabililor care îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, în mod corect, şi nu de recompensare a celor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale.
”În mai puţin de un an, Guvernul României a trecut de la măsuri excesive de sancţionare, la măsuri excesive de clemenţă. Pe de o parte se introduc amenzi severe pentru erori administrative (în cazul RO e-Factura şi RO e-Transport) chiar dacă nu au existat pierderi de venituri bugetare dar, pe de altă parte, se anulează accesorii pentru contribuabilii care nu au declarat şi/sau nu au plătit la timp„, se arată în comunicat.
De asemenea, investitorii spun că este vital ca măsurile luate de statul român în beneficiul datornicilor să ia în considerare conduita contribuabililor, astfel încât să fie subliniat angajamentul Guvernului pentru sprijinirea companiilor aflate în dificultate, dar şi pentru sancţionarea fermă şi susţinută a neconformării fiscale.
În acest sens, o amnistie fiscală ar putea să aibă o aplicabilitate condiţionată de evoluţia comportamentului fiscal al contribuabililor care au accesat ultimele măsuri similare şi au beneficiat de anularea obligaţiilor fiscale accesorii sau să fie revocabilă în cazul în care contribuabilii care beneficiază de această măsură nu demonstrează o conduită îmbunătăţită pe o perioadă de cel puţin 3-5 ani.
FIC consideră că o nouă amnistie fiscală pentru România ar putea aduce venituri imediate, dar ar adânci problemele pe termen lung. În loc să recurgă la astfel de soluţii temporare, România trebuie să se concentreze pe reforme structurale pentru a creşte colectarea veniturilor şi pentru a reduce evaziunea fiscală. Un sistem fiscal stabil, echitabil şi bine administrat este esenţial pentru dezvoltarea economică sustenabilă.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) include aproximativ 110 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat