Prețul Bitcoin a scăzut la cel mai redus nivel din noiembrie, pe fondul neîncrederii investitorilor apărută pe fondul atacurilor cibernetice recente și represaliile din partea autorităților de reglementare.
Cea mai importantă criptomonedă din lume a atins, vineri, nivelul de 5.799 de dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat de la jumătatea lunii noiembrie, potrivit datelor CoinDesk.
Bitcoin a reintrat pe un trend de scădere săptămâna trecută după ce autoritățile de reglementare din Japonia au ordonat mai multor exchange-uri să își îmbunătățească radical practicile de combatere a spălării banilor.
De asemenea, și breșele din sistemele de securitate au influențat prețurile. În ultimele două săptămâni, exchange-urile sud-coreene Coinrail și Bithumb au anunțat ambele atacuri cibernetice soldate cu dispariția a multe zeci de milioane de dolari.
Cu toate acestea, după un picaj de aproximativ 70% față de maxime, Bitcoin ajunge la un punct în care chiar o autoritate în piețele financiare, precum Mohamed El-Erian, crede că ar putea fi de cumpărat.
Consilierul economic principal al companiei Allianz, fost manager al celui mai important fond de obligațiuni din lume, PIMCO, și considerat unul dintre cei mai influenți gânditori din piețele financiare de pe mapamond, El-Erian a declarat pentru CNBC că Bitcoin ar merita să fie luat în considerare doar dacă va scădea sub 5000 USD.
„Nu cred că se va ajunge înapoi la 20.000 de dolari, dar cred că trebuie să stabilim o bază prin care oamenii care cred cu adevărat în viitorul Bitcoin să o ia în considerare și apoi să vedem o ascensiune”, a spus el.
Acum, întrebarea care se pune este care poate fi viitorul criptomonedelor. Dacă, la un moment dat, au existat peste 40 de monede digitale cu o capitalizare de piață de peste 100 miliarde de dolari, în prezent doar pentru Bitcoin mai este valabil acest aspect, potrivit CoinMarketCap.
El-Erian a mai spus că criptomonedele cel mai probabil nu vor fi valute, ci mai degrabă mărfuri.
„Cred că, dacă ne uităm pe un orizont de timp de 10 până la 15 ani de acum încolo, vom avea valute digitale, dar sectorul public se va implica în acest lucru. Tehnologia blockchain este cea la care trebuie sa o luăm în serios”, a completat el.
„Bitcoin va exista ca un mijloc de schimb. Nu va fi o monedă, va fi un alt activ asemănător mărfurilor, pe care îl vei putea tranzacționa sau folosi ca instrument de conservare a valorii.”, a concluzionat El-Erian.
Și alte criptovalute de top au consemnat deprecieri ample în ultima săptămână. Ethereum a scăzut cu aproape 13% în timp ce Ripple și Litecoin au scăzut cu 14%.
Potrivit CoinMarketCap.com, capitalizarea totală a pieței criptomonedelor a scăzut cu 61% în acest an.
Comments are closed.