Punctul de pensie crește cu 10% de la 1 iulie. Deficitul bugetar se adâncește.

Pensionarii vor primi pensii mai mari, de la 1 iulie, în urma majorării punctului de pensie cu 10% de la începutul lunii, de la 1.000 de lei la  1.100 lei, cu efect major asupra deficitului de 8,14 miliarde lei la bugetul de stat, înregistrat în primele cinci luni ale anului.

Tot de la 1 iulie, indemnizaţia socială pentru pensionari se va majora de la 520 lei, la 640 lei, altă povară financiară.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, anticipează ”un șoc” la asistența socială în următoarea perioadă, în condițiile în care deficitul Bugetului general consolidat a fost de 8,14 miliarde lei, în primele cinci luni din 2018.

”La asistență socială avem deja un deficit de 10,5 la sută la cinci luni, față de o creștere de 6,5 la sută bugetată pentru tot anul, și asta  în condițiile în care la asistența socială vom avea un șoc destul de mare în perioada următoare, cu o creștere puternică a cheltuielilor. De la 1 iulie cresc pensiile, punctul de pensie va crește cu 10 la sută, și va crește și pensia minimă, deci pe cheltuieli e nevoie de o realocare din alte părți, de cel puțin cinci miliarde lei la cheltuielile de personal și cheltuielile de asistență socială, pentru a acoperi necesarul până la finele anului”, a declarat pentru Realitatea Financiară Ionuț Dumitru.

 

Articolul precedentInvestiția în Bitcoin, din nou oportună: Vezi la ce preț
Articolul următorCriza crizei locurilor de mună: Jumătate din oferta de joburi neocupate este pentru necalificați

Comments are closed.