Rata anuală a inflației a crescut la 2,99% în ianuarie, de la 2,1% în luna precedentă. Energia electrică a fost principalul vector al scumpirilor, ca urmare a unui întreg șir de greșeli și măsuri tardive luate în perioada anterioară trecerii la piața liberalizată.
În perioada menționată, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, mărfurile alimentare cu 2,88%, iar serviciile cu 2,51%, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
Prețurile de consum au înregistrat o creștere de 1,3% în prima lună a anului față de decembrie 2020.
Față de decembrie, energia electrică s-a scumpit în ianuarie cu 18,38%, iar pe ritm anual (februarie 2020 – ianuarie 2021) cu 17,4%. Schimbările de pe piaţa de energie au făcut ca Institutul Naţional de Statistică să nu mai includă energia electrică şi gazele naturale în grupa produselor cu preţuri reglementate”.
De asemenea, pentru a comensura evoluţia preţurilor privind energía electrică pentru consumatorii casnici, INS va calcula o medie ponderată între tarifele concurențiale şi cele pentru serviciul universal.
Pe segmentul mărfurilor nealimentare, în ianuarie faţă de luna decembrie nu există ieftiniri. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-au ieftinit combustibilii cu 2,98%, gazele cu 2,18%, precum şi energia termică, cu 0,2%. Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 7,07% în ianuarie 2021 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Prețurile serviciilor de transport aerian au urcat 6,47% în ianuarie față de decembrie 2020.
În ultimele 12 luni (februarie 2020-ianuarie 2021), raportat la anul precedent, rata medie a preţurilor de consum a fost de 2,6%.
”Ulterior publicării Raportului din luna august 2020 s-au concretizat unele presiuni dezinflaţioniste mai semnificative induse preponderent de componente exogene ale coşului de consum, pe segmentul preţurilor volatile ale alimentelor şi, respectiv, al celor ale combustibililor. În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC este de aşteptat să coboare la sfârşitul acestui an până la 2,1%, o revizuire semnificativă de 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară. În paralel, sub impulsul deficitului de cerere agregată din economie şi al slăbirii treptate a rezilienţei pieţei muncii, corecţii mai pronunţate se vor reflecta şi în dinamica ratei anuale a inflaţiei de bază, aceasta urmând să atingă nivelul de 2% la orizontul proiecţiei (trimestrul III 2022). Pentru finele anului viitor, scenariul de bază actual reconfirmă valoarea din proiecţia precedentă în cazul ratei anuale a inflaţiei IPC (2,5%), în timp ce prognoza ratei anuale a inflaţiei de bază a fost revizuită uşor descendent (cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,1%)”, se arată în raportul INS.
Banca Națională a României estimează o inflație de 2,5% pentru finalul anului. În primul trimestru, inflația ar urma să fie de 2%, la finalul trimestrului al doilea – 2,2%, iar în al treilea – 2,4%.