Două state din UE au salariul minim mai mare de 2.000 de euro pe lună, potrivit unui studiu recent care acoperă măririle salariale din 2019. 

 

Cele mai mari salarii minime se plătesc în Luxemburg și Irlanda în 2019, conform KPMG. Angajații din Luxemburg nu pot fi plătiți sub 2.071 euro lunar, în timp ce salariul minim din Irlanda este de 2.038 euro.

Alte țări din UE unde merită să muncești sunt Olanda – salariu minim de 1.616 euro, Germania și Franța (1.593 euro, respectiv 1.521 euro).

Studiul publicat de KPMG privind salariul minim și procedurile specifice de înregistrare necesare în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și în Elveția relevă faptul că România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (40,85% ) din cele 26 de țări analizate, semnificativ mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte țări din Europa Centrală și de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) și 33,5% (Ungaria).

Salarii minime UE 2019:

„În mod surprinzător sau nu, țările cu un nivel al salariului minim scăzut au costuri fiscale mai mari pentru angajați. În timp ce Irlanda, țara cu cel mai înalt nivel al salariului minim net din UE/SEE/Elveția, are o cotă efectivă de impozitare de 24,07% pentru angajat, România, țara cu cel de-al doilea cel mai mic salariu minim net din UE/SEE/Elveția, are o cotă efectivă de impozitare de 40,85%”, explică Mădălina Racovițan, Partener Consultanță Fiscală și Head of People Services, KPMG în România.

Ghidul compară, de asemenea, nivelul salariului minim aplicabil în statele membre UE/SEE/Elveția. Racovițan explică: „Din anul 2016, când KPMG a început această serie de studii, Olanda, Irlanda și Luxemburg au fost țările cu cel mai înalt nivel al salariului minim stabilit la nivel național, în timp ce România și Bulgaria au ocupat constant ultimele locuri, cu cel mai mic nivel al salariului minim„.

Potrivit ediției 2019 a Ghidului, din cele 21 de țări incluse în studiu care au un salariu minim stabilit la nivel național, România se situează pe locul 19 cu un salariu minim de 439 EUR, urmată doar de Letonia (430 EUR) și Bulgaria (286 EUR), conform unui comunicat al KPMG.

Articolul precedentANPC a descoperit nereguli grave la comercianții de pește
Articolul următorCum vrea Guvernul să repare greșelile ANAF