Miniștrii țărilor membre OPEC au anunțat, vineri, că vor mări livrările de petrol ale grupului de producători. Anunțul în sine nu a fost o surpriză, ci faptul că nu au anunțat explicit nivelul creșterii producției și, pe cale de consecință, prețul barilului de țiței s-a scumpit brusc cu peste 5%.
Acordul a venit după o săptămână de negocieri tensionate la sediul OPEC din Viena. Cel mai important producător al cartelului, Arabia Saudită, a întâmpinat dificultăți în a convinge o mână de producători reticenți, printre care Iranul, Irakul și Venezuela, pentru a fi de acord cu o creștere a producției.
În timp ce OPEC a evitat rezultatul dezastruos al încheierii întâlnirii fără a se ajunge la o înțelegere, participanții la piață au rămas oarecum dezamăgiți de lipsa unui anunț și în ceea ce privește nivelul creșterii producției zilnice.
Vineri, membrii OPEC au fost de acord să înceapă să pompeze mai mult petrol, deși acordul nu va încheia acordul grupului de 18 luni care limitează producția. În schimb, producătorii încearcă să reducă nu mai mult de 1,2 milioane barili pe zi (bpd), obiectivul pe care l-au stabilit în noiembrie 2016.
„Având în vedere amenințarea cu care se confruntă Iranul, cel mai bun lucru care s-ar putu obține a fost ambiguitatea deliberată”, a declarat Helima Croft, șefa globală a strategiei de marfă la RBC Capital Markets, citată de CNBC.
Potrivit declarației oficiale a OPEC, membrii au convenit să se întoarcă, de la 1 iulie, la conformarea deplină cu cele prevăzute în acordul de la finele lui 2018. Un aspect interesant este că grupul producătorilor a afirmat că gradul de conformitate a ajuns la 152% în mai 2018, ceea ce înseamnă că OPEC a redus cu aproximativ 600.000 de barili pe zi mai mult decât se prevăzuse inițial.
Înainte de decizia oficială, sursele au declarat că grupul urmărește să readucă în piață o cantitate de aproximativ 1 milion de barili de țiței pe zi. Cu toate acestea, surse din industrie familiarizate cu deliberările cartelului petrolului au afirmat că creșterea reală va ajunge probabil la doar aproximativ două treimi, ca urmare a faptului că unii membri OPEC nu ar fi în măsură să crească efectiv producția zilnică. Analiștii susțin ca suplimentarea producției ar ajunge să fie undeva între 600.000 și 800.000 de barili pe zi.
Acordul dintre țările membre OPEC și Rusia, din 2016, a fost destinat să limiteze producția de țiței astfel încât să se elimine un excedent global pe parte de aprovizionare care a pus o presiune imensă pe prețuri mulți ani de zile.
La finalul sesiunii de tranzacționare din Statele Unite, barilul de țiței WTI (West Texas Intermediate) s-a scumpit cu aproape 5,6% la 69,22de dolari, în timp ce țițeiul Brent (de la Londra) a plusat cu 3,6% la 75,69 dolari.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este o entitate interguvernamentală din care fac parte 14 națiuni și care a fost înființată în 1960 la Bagdad de către primii cinci membri (Iran, Iraq, Kuweit, Arabia Saudită și Venezuela) și care are sediul în Viena, din 1965.
Cei 14 membri reprezintă 44% din producția totală de țiței si 73% din rezervele globale.
Comments are closed.