Membrii Coaliției se acuză reciproc pentru prețurile uriașe ale energiei, dar și pentru haosul general creat pe piață, dar încă n-au stabilit cum se vor calcula și compensa facturile românilor pe perioada sezonului rece. Promisiunea este că vor fi emise 4 milioane de carduri, iar ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş, a prezentat, la Realitatea Plus, scenariile pe care se lucrează.

Potrivit sistemului descris de Marcel Boloș, noua schemă de ajutor ține cont atât de venitul pe membru al familiei, cât și de consumul lunar. În mod real, această abordare ar duce la scăderea numărului de beneficiari față de schema compensării strict pe consum.

„În acest moment facem simulări pe 2 plafoane de venit. Primul este de 1500 de lei benit pe membru de familie, la care avem deja un număr de 2,4 milioane de beneficiari de la voucherele pentru alimente, iar al doilea plafon de venit este la 2.000 de lei, unde estimăm 4 milioane de beneficiari. Sigur, urmează ca decizia să fie luată în coaliție și acolo vom definitiva aceste plafoane de venit pentru acordarea vaucherelor de sărăcie energetică,” a declarat Boloș, într-o intervenție la Realitatea Plus.

LA VENIT MIC, CONSUM MIC

Pe lângă criteriul venitului, va fi inclus și unul al consumului, care ține cont de pragul de sărăcie energetică pe gospodărie definit la nivelul Uniunii Europene, cuprins între 150 și 200 de kWh pe lună. Astfel, o persoană sau o familie ale cărei venituri o încadrează în categoria beneficiarilor ajutorului de stat, nu primește bani dacă depășește pragul de consum stabilit.

„În funcție de simulările pe care le facem și de decizia din Coaliție, vom anunța varianta finală a acestui ajutor, discutăm de energie electrică, gaze naturale, lemne de foc, etc.”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a făcut precizări privind cardurile pe  care vor fi virate ajutoarele. Astfel, este posibil ca persoanele care nu beneficiază de ajutorul de sărăcie de 250 de lei să primească noi carduri, iar cei care au deja voucherele sociale să le fie adăugată și opțiunea de a primi ajutorul energetic.

Articolul precedentConsiliul Concurenței, controale la cele mai mari bănci din România. Suspiciuni privind calcularea dobânzilor
Articolul următorSTUDIU: Oamenii, îngroziți de războiul cu facturile nesimțite – Jumătate dintre români spun că vor stinge lumina