Guvernul adoptă, în şedinţa de vineri, un pachet de măsuri de sprijin pentru angajaţii şi angajatorii afectați de criza economică provocată de pandemie. Potrivit notei de fundamentare, impactul bugetar al setului de măsuri este de 2,5 miliarde de lei.
Una dintre măsuri vizează finanţare temporară a angajaţilor care vor avea program redus de muncă. În anumite domenii, angajatorul va avea dreptul de a reducere timpul de muncă al salariaţilor, dar nu mai mult de jumătate din durata prevăzută în contractul de muncă și reducerea corespunzătoare a salariului. Ca formă de sprijin din partea statului, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din suma pe care o pierde din salariu prin reducerea timpului de muncă.
De o formă de sprijin pe perioada instituirii stărilor speciale vor beneficia și persoanele care realizează venituri în regim independent, denumite generic „alţi profesionişti”. Acestea a r urma să primească o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Un sistem asemănător este prevăzut și pentru zilierii şi persoanele care lucrează în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată, în activităţi sezoniere. În cazul reducerii activității, ca urmare a crizei provocate de contextul restricțiilor COVID, statul ar urma să le acorde zilierilor un sprijin de cel mult 35% din remuneraţia cuvenită/ zi de muncă, iar sezonierilor de cel mult 41,5% din câştigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate.
Proiectul de OUG prevedere și un instrument de stimulare a angajatorilor de a utiliza telemunca. Aceștia ar urma să primească, o singură dată, o sumă de 2.500 lei pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau de alertă pentru cel puţin 15 zile, pentru achiziţionarea de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă.
Potrivit estimărilor ministrului Muncii, Violeta Alexandru, impactul bugetar pentru toate măsurile din pachet este estimat la 2,5 miliarde de lei, iar de aceste forme de sprijin ar urma să beneficieze circa 700.000 de angajați și profesioniști.