Un nou studiu, publicat în revista Scientific Reports, avertizează că omenirea este amenințață de o secetă „fără precedent în ultimii 250 de ani”, pe fondul efectelor tot mai drastice ale încălzirii globale.
Raportul arată că seceta prelungită de-a lungul a două veri consecutive, în 2018 şi 2019, riscă să se repete mult mai des până la sfârșitul secolului, iar pentru Europa efectele vor fi severe, arată studiul citat de AFP.

Seceta extremă din 2018-2019 a afectat mai mult de jumătate din Europa (din Franţa până în Polonia, trecând prin Italia şi Germania). În acest scenariu, „proiecţiile arată că zonele agricole afectate în întreaga Europă vor ocupa suprafeţe de aproape două ori mai mari” şi vor ajunge la 40 de milioane de hectare de culturi, a precizat unul dintre autorii studiului.

Tocmai în acest context, politicile de reducere a poluării trebuie accelerate, în special pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru că șansele ca astfel de secete să se repete în a doua jumătate a secolului a crescut semnificativ.

Însă această repetare ar fi sensibil redusă, de aproape două ori, dacă omenirea va reuşi să îşi reducă sensibil emisiile de CO2.

Până în prezent, cea mai severă secetă era cea din 2003, urmată de secetele consecutive din 1949-1950, însă teritoriul afectat atunci a fost mult mai restrâns.

 

Articolul precedentMinistrul Economiei anunță fonduri europene de un miliard euro pentru persoane fizice autorizate şi microîntreprinderi
Articolul următorGuvernul adoptă pachetul de măsuri de sprijin destinat firmelor și angajaților afectați de criză