Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 trebuie să treacă prin Camera Deputaţilor şi are nevoie de opinia Guvernului, iar decizia fiind una de natură politică, dar şi cu conotaţii economice privind stabilitatea financiară va fi probabil una înţeleaptă, a afirmat, marţi, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, la conferinţa de presă de lansare a Raportului asupra stabilităţii financiare.
„Legea respectivă, proiectul respectiv a trecut printr-o Cameră. Trebuie să treacă şi prin cealaltă. Camera decizională este Camera Deputaţilor, pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie menţionat faptul că atunci când se discută o lege şi se ia o decizie în comisii şi apoi în plenul unei Camere a Parlamentului reprezentanţii din conducerea acestor organisme solicită opinia Guvernului şi-l întreabă ‘Domnule, dumneata poţi să susţii o asemenea măsură? Eşti de acord?’. Ori Guvernul am văzut că a anunţat un deficit în scădere în anul 2020, a anunţat consolidare fiscală pe termen mediu aşa încât probabil că decizia fiind una de natură politică, dar şi cu conotaţii economice privind stabilitatea financiară va fi una înţeleaptă”, a spus Florin Georgescu.
Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor.
Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.
Deşi iniţiativa a aparţinut unor deputaţi PNL, în cadrul dezbaterilor, social-democraţii au pledat pentru adoptarea acesteia, în timp ce liberalii au cerut aşteptarea unui punct de vedere fundamentat din partea Guvernului. Propunerea lui Nicolae Neagu (PNL) privind amânarea dezbaterii a fost însă respinsă.
Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
El a fost iniţiat de către cinci deputaţi PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).