Grecia a fost, mult timp, o piață mică, dar extrem de sigură pentru gigantul rus Gazprom. În fiecare an, rușii livrau pe piața elenă, prin conducta Transbalkan, între 2,5 și 3,5 miliarde de metri cubi de gaz, cam o treime din consumul anual al României:

sursa: Gazprom

După cum se poate vedea, după trei ani de creștere a livrărilor (2016-2017-2018) de la 2,7 miliarde de metri cubi până la 3,3 miliarde de metri cubi, anul 2019 a adus o scădere dramatică a livrărilor de gaz rusesc în peninsulă (sub 2,5 miliarde de tone). De ce? răspunsul la această întrebare îl vom găsi urmărind evoluția livrărilor de gaz lichefiat (LNG):

Ei bine, iarna care a trecut a marcat dublarea cantităților importate de LNG de către greci prin terminalul de la Revithoussa, de la 2-3 cargouri/lunar la un ritm de 5-6 cargouri/lunar. Mai preocupant pentru ruși este faptul că majorarea livrărilor de LNG în Grecia nu se datorează nici Algeriei și nici Quatar-ului, ci veșnicului concurent global, SUA. Și dacă rata de utilizare pe anul 2019 a terminalului respectiv a fost de 40%, în trimestrul I  din 2020, rata de utilizare a capacității a atins 63%. Dacă ne gândim că grecii au la Revithoussa o capacitate de 7 miliarde de metric cubi/an, practic, LNG-ul a cam devenit principala sursă de gaze de import pentru statul elen.

Și grecii plănuiesc un alt terminal, de 5,5 miliarde mc  capacitate, la Alexandroupolis, în nord, devenind astfel posesorii unui veritabil monopol pe LNG-ul din Balcani. Poza va fi completată prin serioase investiții în infrastructură: terminalul LNG se va finaliza concomitent cu interconectorul IGB dintre Bulgaria și Grecia și cu conducta TANAP, care va aduce la granița greco-turcă gazul azer din zăcământul Șah Deniz. Bulgarii de la Bulgartransgaz își doresc să dețină 20% din proiectul noului terminal LNG și , teoretic, și Romgaz-ul nostru dorește același procentaj.

Singurul instrument de apărare a teritoriului de către Gazprom a fost semnarea unui contract pe 10 ani (până în 2030) cu compania grecească Mytilineos, posesoarea unor fabrici metalurgice și a unor centrale electrice. Mytilineos are un consum anual de 0,6 miliarde mc de gaz, cam a opta parte a consumului total din economia elenă.

Problema rușilor este reală: ei vor avea scăderi importante de volume vândute spre Europa , de la 200 de miliarde de mc până la 160-170 miliarde de mc, concomitent cu prăbușirea prețurilor la gaze naturale.

Practic, în aceste condiții, Gazprom nu își permite să renunțe la meditarana și la Balcani, motiv pentru care își vor concentra ofensiva spre Turcia , Italia și Grecia.

 

Articolul precedentEstul Uniunii Europene se apropie de Vest. Sudul se îndepărtează
Articolul următorCe ascunde sub preș Victor Ponta când cere majorarea pensiilor cu 40%