Grupul francez BNP Paribas este favorit pentru preluarea diviziei de derivate a Deutsche Bank, a anunţat vineri publicaţia germană Boersen-Zeitung, transmite Reuters.
Analiştii au estimat valoarea diviziei la 400-500 de milioane de euro (445-556 milioane de dolari), susţine Boersen-Zeitung, fără a preciza sursa informaţiei.
Reprezentanţii BNP nu au dorit să comenteze informaţia, conform Agerpres.
Separat, publicaţia germană de afaceri Wirtschaftswoche a informat că Autoritatea germană de supraveghere financiară (BaFin) a cerut băncilor să se restructureze, pe fondul încetinirii economiei şi a reducerii profitabilităţii, din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor.
Şeful BaFin, Felix Hufeld, susţine că multe bănci au modele de afaceri care sunt prea complexe şi ar trebui să analizeze care activităţi şi produse sunt profitabile.
BaFin nu se opune fuziunilor din sistemul bancar, inclusiv cele transfrontaliere, a explicat Hufeld, care a avertizat şi asupra riscurilor provocate de astfel de operaţiuni.
În ultimele săptămâni nu a avut loc nicio fuziune bancară importantă. Discuţiile privind fuziunea dintre primele bănci germane – Deutsche Bank şi Commerzbank au eşuat în aprilie.
Ulterior, Deutsche Bank AG a anunţat în iulie că intenţionează să renunţe la 18.000 dintre cei 91.500 de angajaţi, iar costurile înregistrate cu restructurarea sunt evaluate la 7,4 miliarde de euro (8,3 miliarde de dolari), măsurile fiind menite să redreseze cel mai mare grup bancar german. De asemenea, banca va renunţa la activităţile sale globale de tranzacţionare de acţiuni şi derivate şi va reduce activitatea diviziei sale de investiţii bancare.
Dacă ar fi fuzionat, Deutsche Bank şi Commerzbank ar fi creat un gigant bancar cu active în valoare de aproape 1.800 de miliarde de euro şi o capitalizare bursieră cumulată de aproximativ 25 de miliarde euro. Împreună entitatea ar fi controlat 20% din piaţa de retail banking din Germania şi un efectiv de 140.000 de angajaţi la nivel mondial.
Ambele bănci se străduiesc să revină pe profit după criza financiară din 2008. Unii politicieni germani sperau că apariţia unui „campion naţional” va putea face faţă concurenţei venite din SUA şi Europa.