Activele fondurilor de investiții din România au ajuns să-și dubleze valoarea raportată la PIB pe parcursul a 10 ani. Astfel, conform declarației lui Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, fondurile de investiții au ajuns să reprezinte 5% din PIB, față de 2,5% în urmă cu 10 ani.
Față de celelalte state din Europa Centrală și de Est, România a redus mult din handicap. Purcărea spune că Slovenia se situează la 6,2% din PIB, Polonia și Ungaria sunt mai avansate cu aproximativ 15%. „Media europeană urcă la 130% din PIB, dacă luăm în calcul Germania, Franța și Marea Britanie, cu fonduri de investiții care reprezintă 300% din PIB în cazul UK iar în Franța peste 100%”, a explicat Purcărea.
Fondurile românesti de investiții administrează active de peste 40 miliarde de lei. Din acestea, 11 miliarde sunt investite în acțiuni cotate la bursă și 8,7 miliarde în acțiuni necotate. Cu 7 miliarde lei s-au cumpărat titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor iar în obligațiuni corporative de pe piețele străine s-au investit 5,5 miliarde. Titlurile de stat achiziționate de fonduri reprezintă 3% din totalul datoriei guvernamentale, atât în lei cât și în valută.
În România, predominante sunt fondurile cu risc scăzut, care investesc în active cu venit fix, obligațiuni, care reprezintă 80% din totalul pieței locale. „Din păcate, clienții nu pot să prindă și mare parte din creșterea economică a României. Aceasta nu este dată neapărat de instrumentele cu venit fix, ci de partea de acțiuni. În Europa, ca medie, principalele investiții sunt în fonduri cu componentă de acțiuni, atât fonduri de acțiuni cât și cele diversificate, care tot acțiuni au în mare parte în componență”, a mai arătat Purcărea.
Potrivit Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF), 7% din capitalizarea bursiera a BVB este deținută de fondurile de investitii și reprezintă 29% din capitalizarea indicelui BET Plus. Acestea dețin 24% din valoarea totală a obligațiunilor municipale & corporative, 3% din datoria publică emisă (internă & externă) și 1% din activele bancare.
Dacă s-ar desființa Pilonul II, fondurile de investiții ar recupera ce s-ar pierde în circa 100 de ani
Radu Hanga, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, crede că există înțelegere cu privire la importanța sistemului de pensii private.
„Ne uităm la industria noastră, la Bursa de Valori București. Cred că ceea ce se întâmplă acum și tendința pe care o vedem că lucrurile se liniștesc îmi arată că există înțelegere cu privire la importanța sistemului de pensii pentru piala locală. Exemplul pe care l-am dat era chiar simplu. Noi avem undeva la 320 – 330 milioane euro (în acțiuni n.r.), bani pe care i-am adunat în 25 de ani. Industria Fondurilor de pensii are investit în acțiuni undeva la 1,8 miliarde euro. Nouă, ca industrie, ca să înlocuim ceea ce a făcut industria fondurilor de pensii în cei 10 ani ne-ar trebui, în ritmul de până acum, în jur de 100 de ani”, a spus Hanga.
Comments are closed.