Primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, a declarat că apar semne de redresare mai puternică a economiei mondiale, dar a avertizat că se menţin încă riscuri semnificative, inclusiv apariţia unor mutaţii ale noului coronavirus, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Okamoto a afirmat că Fondul Monetar își va actualiza, la începutul lunii aprilie, estimarea actuală privind o creştere a economiei globale de 5,5% în acest an, pentru a reflecta măsurile de stimulare suplimentare adoptate de Statele Unite, dar nu a oferit detalii.

Pe de altă parte, într-un discurs susţinut la China Development Forum, Okamoto şi-a exprimat totodată îngrijorarea referitoare la creşterea divergenţelor între economiile avansate şi pieţele emergente, afirmând că circa 90 de milioane de oameni au ajuns să traiască sub pragul sărăciei extreme de la debutul pandemiei.

FMI prognozează că venitul cumultat pe cap de locuitor în economiile emergente şi în curs de dezvoltate, în perioada 2020-2022, va fi cu 22% mai mic decât ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge mai mulţi oameni în sărăcie, a spus reprezentantul Fondului.

”Perspectiva generală rămâne extrem de incertă”, a adăugat Okamoto, adăugând că nu se ştie cât va dura pandemia şi că accesul la vaccinuri rămâne foarte inegal în ţările avansate şi emergente.

Articolul precedentTren metropolitan în București! Cum va arăta rețeaua și cât va costa investiția
Articolul următorTinerii fermieri vor putea lua fonduri europene de 100 de milioane de euro