Un fake news care se folosește de numele parlamentarului PMP Robert Turcescu, dar și de sigla unei cunoscute televiziuni de știri din România, a devenit viral în ultimele ore.

Sub forma unor false testimoniale, Turcescu face reclamă unui sistem automat de tranzacționare a criptomonedelor. Unul dintre titlurile spune că Turcescu „a anunțat știrea șocantă”, în timp ce altul „îl citează” cu afirmația „Oricine ar trebuie să fie bogat”. Deși se folosesc de notorietatea locală a fostului jurnalist,  trimiterile către testimonialele sunt în limba englează.

Cele 2 linkuri ascund amenințări, iar aplicațiile antivirus le blochează.

Robert Turcescu și-a avertizat urmăritorii, pe rețelele de socializare, că numele și imaginea sa sunt folosite în campanii false, in spatele cărora s-ar afla site-uri din Rusia.

Astfel de testimoniale false, pentru diverse produse, medicamente sau tratamente, sunt destul de frecvente în spațiul virtual. Pentru a câștiga încrederea utilizatorilor naivi sunt folosite titulaturile unor entități respectabile (sau extrem de asemănătoare), dar și numele unor specialiști recunoscuți, cărora li se atribuie false recomandări privind utilizarea și CUMPĂRAREA produsului respectiv. De altfel, Uniunea Europeană a publicat un ghid privind PRACTICI COMERCIALE NELOIALE în spațiul virtual, tocmai pentru a contracara amploarea pe care a luat-o fenomenul.

 

 

Articolul precedentÎnmatriculările auto s-au prăbușit în România, piața a scăzut cu mai bine de o treime
Articolul următorÎnmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 33,6% în trimestrul II al acestui an