EY: ONG-urile din educație și sănătate – cele mai „răsfățate”. Câți bani dau firmele

Aproape jumătate dintre firme sponsorizează ONG-urile cu sume de până la 100.000 de euro, și circa o treime cu sume mai mari.

Circa o treime dintre companiile din România (37%) au direcţionat în 2017 sume, sub formă de sponsorizare, către organizaţiile non-guvernamentale (ONG) în cuantum de peste 100.000 de lei, în timp ce 45% au virat între 5.000 şi 100.000 de lei, relevă un studiu realizat de EY România, prezentat joi de Agerpres.

Cercetarea arată, totodată, că din totalul companiilor care au virat sume de peste 100.000 de lei către ONG-uri, 14% au direcţionat mai mult de 500.000 de lei. În acelaşi timp, 18% dintre firmele chestionate au menţionat că au optat să vireze peste 5.000 de lei, iar 23% între 100.001 şi 500.000 de lei.

Conform rezultatelor studiului, cele mai sprijinite domenii au fost: educaţia (68%), sănătatea (64%), serviciile sociale (55%), cultura (41%), mediul (11%) şi sportul (9%).

Potrivit studiului EY, fruntea listei privind motivaţia pentru care companiile au ales să sponsorizeze ONG-uri, se află responsabilitatea pentru problemele comunităţii (75% din total), urmată de existenţa facilităţii fiscale (52%), datoria morală (30%), sprijinirea ONG-urilor care activează în domenii cu strânsă legătură cu domeniul de activitate al companiei (27%), efectul pozitiv asupra angajaţilor (20%), faptul că managementul companiei este impresionat de cauzele susţinute de acestea (20%) şi altele (9%).

De asemenea, 39% dintre companiile au direcţionat fonduri prin facilitatea fiscală către trei ONG-uri sau mai multe, 27% au sponsorizat între patru şi zece ONG-uri, iar 34% mai mult de zece astfel de organizaţii.

49% din companii nu au accesat facilitatea

Estimările Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare arată că, în baza Legii Sponsorizării şi a Codului Fiscal, societăţile comerciale ar fi putut să direcţioneze, anul trecut, peste 494 milioane de euro către sectorul neguvernamental. În realitate, doar 49% dintre companiile care au fost impozitate pe baza profitului, pe tot parcursul anului 2017, au utilizat facilitatea fiscală, deşi aceasta nu implica niciun cost pentru contribuabil.

Legea Sponsorizării (32/1994) şi Codul Fiscal (227/2015) permit contribuabililor plătitori de impozit pe profit să investească în dezvoltarea societăţii româneşti fără niciun cost. Acestea pot direcţiona până la 20% din impozitul pe profit către organizaţii neguvernamentale – în limita a 0,5% din cifra de afaceri – sumă ce se scade din impozitul pe profit de plată.

Cheltuiala cu sponsorizarea oferită va genera un credit fiscal, adică poate reduce impozitul de profit cu suma integrală a sponsorizării oferite. Astfel, facilitatea acordată prin mecanismul de credit fiscal permite practic sponsorului să plătească efectiv suma respectivă către o organizaţie fără scop lucrativ, şi nu în contul impozitului pe profit.

Studiul publicat de EY a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) şi Hospice Casa Speranţei, în perioada 18 octombrie – 16 noiembrie 2018, în rândul companiilor locale care înregistrează anual o cifră de afaceri de minimum un milion de euro, pentru a analiza notorietatea şi gradul de accesare al facilităţii fiscale de 20% prevăzută de Legea sponsorizării.

Articolul precedentROBOR la 3 luni dă înapoi: 3,24%
Articolul următorBursa vrea legi noi. „Susținem antreprenorii cu deficit de capital și excedent de idei”

Comments are closed.