România ocupă penultimul loc în clasamentul UE în ce privește productivitatea resurselor, clasându-se înaintea Bulgariei.
În anul 2017, productivitatea resurselor în Uniunea Europeană (UE) a crescut la 2,04 euro/kg, ceea ce reprezintă cu 39% peste valoarea 1,47 euro/kg din 2000 și cu 0,6% peste nivelul înregistrat în 2016.
Criza financiară și economică între 2008 și 2009 a avut o influență clară asupra traiectoriei productivității resurselor UE, se arată într-un comunicat publicat de Eurostat.
După o creștere moderată în perioada anterioară crizei, productivitatea resurselor a înregistrat o creștere accentuată în timpul crizei, datorită scăderii accentuate a consumului de materii prime interne. Criza a afectat industriile mari din industria prelucrătoare și a construcțiilor mai mult decât restul economiei, de exemplu, industria serviciilor.
Productivitatea resurselor cuantifică relația dintre dimensiunea economiei și utilizarea resurselor naturale. Valoarea productivității resurselor va crește dacă economia, evaluată prin măsurarea produsului intern brut (PIB), crește într-un ritm mai rapid decât consumul de materii prime, măsurat prin consumul material intern.
Olanda, Marea Britanie și Italia – în top
Nivelul productivității resurselor variază foarte mult între statele membre ale UE. Acesta depinde de resursele naturale ale țării respective, de diversitatea activităților sale industriale, de rolul pe care îl are sectorul serviciilor în cadrul economiei, de activitățile de construcție, de amploarea și modelele consumului și de diferitele surse de energie.
Oficiul european de statistică a publicat un clasament al țărilor membre UE, cu performanțele obținute anul trecut la acest capitol.
Cele mai ridicate valori ale productivității resurselor (în termeni de standard de putere de cumpărare pe kilogram) au fost înregistrate au fost înregistrate, în 2017, de Olanda (3,96), Marea Britanie (3,56), Italia (3,38) și Spania (3,16).
Pe locul 5 se situează Luxemburg, urmat de Franța și Belgia, iar Germania ocupă abia locul 8.
La sfârșitul intervalului, patru state membre au înregistrat productivitate a resurselor sub 1,00 – Bulgaria (0,71), România (0,75), Estonia (0,78) și Letonia (0,88).
Comments are closed.