OMV Petrom a decis să anuleze o linie de credit în valoare de 1 miliard euro. Decizia vine în urma anunțului făcut referitor la amanarea deciziei finale referitoare exploatarea alături de Exxon a gazelor din Marea Neagră. Cotațiile pe bursă au resimțit anunțul în ciuda bunelor rezultate la nouă luni.

În cadrul strategiei sale de finanțare, OMV Petrom a decis proactiv sa anuleze linia de credit revolving ( facilitate de credit cu o limita aprobata și este destinat finanțării unor tranzacții comerciale) în valoare de 1 miliard euro. ”Pana in prezent facilitatea de credit nu a fost utilizata.” anunță reprezentanții companiei.

Actualul flux de trezorerie din activități de exploatare solid precum și celelalte facilități de credit disponibile oferă OMV Petrom opțiuni de finanțare adecvate în sprijinul realizării planurilor sale de investiții.

”Legea privind activitățile offshore a fost aprobata în parlament (cu mare întârziere, nr). Suntem in proces de analiza a acesteia pentru a înțelege modul in care va impacta activitățile noastre offshore. Având în vedere momentul din an in care ne aflam, nu vedem probabilă luarea unei decizii finale de investiție pentru Neptun Deep in T4/18.”  reconfirmă conducerea OMW Petrom anunțul făcut recent. 

Date financiare bune

Tot astăzi a anunțat datele financiare pe primele nouă luni ale anului raportând un un profit net de 1,38 miliarde de lei, în creștere cu 116% față de al treilea trimestru din 2017 când rezultatul a fost de 638 milioane de lei.

În primele nouă luni anului 2018, OMV Petrom a beneficiat de îmbunatățirea preturilor mărfurilor tranzacționabile și de creșterea cererii de energie electrica. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a ajuns la 3,4 mld lei in 1-9/18, cu 25% mai mare comparativ cu valoarea din 1-9/17, segmentul Upstream având cea mai mare contribuție. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al segmentului Downstream a fost de 1,2 mld lei, performanta operațională solidă compensând parțial efectele reviziei generale planificate a rafinăriei din T2/18 si ale unui mediu al marjelor de rafinare mai scăzute fata de 2017.

”Fluxul de trezorerie din activitati de exploatare a crescut la 5,6 mld lei in 1-9/18, reflectand tendinta de crestere a rezultatului din exploatare CCA excluzand elementele speciale. Asa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investitionala fata de 1-9/17, prin dublarea numarului de sonde si sidetrack-uri in Upstream, finalizarea reviziei rafinariei si avansul inregistrat in alte proiecte de investitii din segmentul Downstream Oil.” declară reprezentanții companiei.

In septembrie 2018, am semnat transferul catre Mazarine Energy a nouă zacaminte marginale, continuând inițiativele de optimizare a portofoliului in Upstream.

Cotațiile OMW Petrom, emitentul cu simbolul bursier SNP, nu au înregistrat creșteri spectaculoase, urmare a publicării datelor financiare – doar 2,11% avans astăzi. Deși a deschis la 0,3895 lei/ acțiune, ulterior a scăzut spre 0,3850 lei/acțiuneși s-a stabilizat la nivelul de 0,3880 lei/acțiune.

 

 

 

Articolul precedentCele mai multe vânzări de autoturisme noi în 10 ani, dar mașinile second-hand domină piața
Articolul următor20 de milioane de euro, bani europeni, pentru înnoirea parcului auto al IGSU din Alba și alte cinci județe

Comments are closed.