Patronatul constructorilor (FPSC) avertizează că actuala criză din sectorul construcțiilor ar putea conduce la recesiune economică și solicită guvernanților acordarea de subvenții și facilități fiscale pentru a majora salariile angajaților pentru a stopa migrația muncitorilor. Pentru aceasta salariul minim în construcții ar trebui să fie de 500 euro, la o impozitare totală de 20%, față de 45% în prezent.
Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Valentin Petrescu, a declarat într-o conferință de presă că deși economia națională avansează, sectorul construcțiilor a intrat în criză din cauza lipsei forței de muncă. În primele nouă luni, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Din toate datele pe care le avem, constatăm că va fi o recesiune. În România, construcţiile sunt în regres, deşi avem creştere economică pe ansamblu. Am fost lăsaţi de izbelişte. E necesar să fie o politică coerentă la nivel guvernamental. Problema muncitorilor este acută, lipsesc jumătate din ei. Ne întrebăm cu cine vom putea construi în viitor?”, a spus Petrescu.
Acesta a subliniat că firmele de construcţii au înaintat Guvernului o serie de soluţii, care, dacă nu vor fi implementate, vor accentua criza actuală.
„Am solicitat creşterea salariului minim în construcţii la 500 euro, la o impozitare redusă la 20%. Totodată, cerem ajustarea preţului contractelor, modificarea prevederilor legate de angajaţii străini, (…) modificarea regulilor privind recepţia lucrărilor publice (…)”, a spus Petrescu.
Vicepreşedintele FPSC, Cristian Erbaşu, consideră că această creştere a salariului minim va reduce numărul constructorilor incorecţi, care îşi plătesc angajaţii la negru.
„Peste 70% dintre muncitorii din construcţii au salariul minim. Facilităţile fiscale vor fi echilibrate cu creşterea salariului minim. Foarte mulţi din cei care sunt constuctori nu sunt în realitate constructori, practică dumping. Aceştia nu au limită în ceea ce priveşte calitatea. Vrem să însănătoşim o breaslă”, a spus Erbaşu.
Erbaşu a atras atenţia că firmele de construcţii au atras atenţia încă de anul trecut asupra problemele existente, probleme care s-au acentuat, iar trendul continuă.
„Maximul crizei va veni în 2020, când vor începe lucrări majore în infrastructură. Capacitatea din constructii e dată de personal. Vrem să readucem tinerii în construcţii. (…) Toţi îşi vor copii în IT, la birou, nu în construcţii, unde solicitarea fizică e mare”, a spus Erbaşu.
La nivel naţional, lipsesc circa 400.000 de muncitori, a atras atenţia vicepreşedintele FPSC, Sorin Greu.
„Avem circa 300.000 de munitori la nivel naţional, în construcţii. Ar fi nevoie de minimum 700.000. Căutăm lucrători peste tot, inclusiv în şcolile din provincie, oferim şi cursuri gratuite. (…) Există o fluctuaţie mare de personal, am ajuns să licităm pentru forţa de muncă. Sunt cazuri de firme care câştiga azi contracte, iar a doua zi rămân fără muncitori, pleacă aproape toţi în Vest”, a spus Greu.
Comments are closed.