Senatorul ALDE Daniel Zamfir care s-a remarcat în ultimele săptămâni prin atacurile repetate la Banca Națională și la guvernatorul BNR Mugur Isărescu a găsit o nouă țintă.

 

 

Daniel Zamfir devine coada de topor a tandemului Călin Popescu Tăriceanu – Liviu Dragnea și atacă orice instituție financiară care este incomodă pentru actuala putere.

Daniel Zamfir vine cu o propunere legislativă care să modifice procedura de selectare a membrilor din Consiliul Fiscal. Instituția condusă de Ionuț Dumitru a fost extrem de critică cu deciziile și estimările financiare și bugetare ale Guvernelor PSD-ALDE.

Având în vedere importanța și impactul analizelor și a rapoartelor realizate periodic de Consiliul Fiscal, se impune asigurarea unui proces riguros de selectare a membrilor, respectiv a conducerii acestei instituții”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege depus de Zamfir.

Senatorul ALDE vrea să modifice Legea nr.69/2010 a responsabilității fiscal-bugetare, prin impunerea unor condiții profesionale mai riguroase, dar și prin extinderea incompatibilităților.

Ce schimbări vrea să aducă Daniel Zamfir Consiliului Fiscal:

1. Să extindă condițiile de eligibilitate a membrilor Consiliului Fiscal cu o nouă cerință: să fi deținut cu minim 4 ani în urmă o funcție de conducere în instituții financiare bancare sau non-bancare.

2. Să impună noi incompatibilități: membrii Consiliului Fiscal nu pot fi membri în consiliile de administrație, directori executivi, cenzori sau auditori ai instituțiilor financiare.

Actualul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, este și economist-șef la Raifeissen Bank, precum și profesor la ASE.

Cel mai recent raport critic al Consiliului Fiscal

Scenariul de crestere economica ce fundamenteaza constructia bugetului pe 2019 este excesiv de optimist in raport cu evaluarile similare ale altor institutii, a avertizat Consiliul Fiscal în urmă cu zece zile.

In plus, adoptarea intempestiva a unor masuri fiscale (prin OUG nr. 114/2018), cu impact negativ asupra economiei (precum introducerea taxei pe activele bancare si taxarea suplimentara din sectoarele energetic si comunicatii), este de natura sa amplifice riscurile externe, a precizat Consiliul Fiscal într-un comunicat.

Articolul precedentCurs BNR. Leul începe săptămâna cu stângul, euro se scumpește
Articolul următorCât ne costă modernizarea căii ferate Gara de Nord – Otopeni? Suma nu este deloc de neglijat!