Dolarul american a crescut, la cursul de schimb afișat de Banca Națională, la peste 3,95 de lei, cea mai ridicată valoare din luna noiembrie a anului trecut.
Însă, spre deosebire de alte dăți, când chestiunile de politică internă afectau leul, de această dată este vorba despre aprecierea, la nivel global, a dolarului. „Evoluția perechii euro față de dolar din piața valutară internațională a fost, în sesiunea de astăzi, defavorabilă monedei unice și favorabilă dolarului. Practic, discutăm despre o apreciere, destul de serioasă, a dolarului”, ne-a declarat, în exclusivitate, analistul financiar Ciprian Bîrsan.
Într-adevăr, la un nivel de 1,1700 euro pentru un de dolar, discutăm despre o variație de peste 0,6% ceea ce, statistic, este una importantă.
„Această valoare (a cotației euro față de dolar, n.r.), am putut-o vedea ultima oară acum 5 luni. În contextul internațional actual, presiunile de creștere a dolarului s-au răsfrânt și în piața valutară românească”, a mai declarat Bîrsan. Analistul a pus aprecierea dolarului pe baza declarațiilor recente făcute de Donald Trump vis-a-vis de negocierile pentru un tratat comercial între SUA și China. În plus față de acestea, ar mai fi de adăugat diferențialul de politici monetare dintre Banca Centrală Europeană si Federal Reserve (banca centrală a Statelor Unite), din partea ultimei, participanții la piață așteptându-se la cel puțin două ridicări ale dobânzii pentru dolar.
Banca Națională a afișat un curs de schimb de 4.6292 al euro față de leu, adică o variație de 0,14% în timp ce dolarul s-a apreciat în raport cu leul cu 1,03%, la 3.9502 lei pentru unn dolar.
Grafic zilnic USDRON, sursa: tradingeconomics.com
Din graficul de mai sus se poate observa creșterea din sesiunea curentă, dar și faptul că această valoare nu a mai fost atinsă din noiembrie 2017, adică de 6 luni.
Cu toate că peste 80% din schimburile comerciale ale României sunt denominate in euro, ele având loc cu parteneri europeni, există influențe majore în economie (în mod special asupra inflației) ale cotației dolarului față de leu, prin prisma stabilirii prețului la combustibili, barilul de țiței fiind cotat, în piețele internaționale, în dolari.
În tandem cu evoluția leului față de dolar, și forintul maghiar a consemnat o depreciere de 0,87% la 272 de forinți pentru un dolar, în timp ce zlotul polonez, la 3,6785, a fost campionul negativ al sesiunii, pe minus cu 1,15% în raport cu moneda americană, conform datelor de piață furnizate de Bloomberg.
Comments are closed.