Cehia va reduce anul viitor impozitul pe venit, ceea ce ar reprezenta cea mai importantă măsură fiscală de acest gen luată de Praga în ultimele decenii, relatează Bloomberg. Potrivit premierului miliardar Andrej Babis, măsura ar urma să dea un implus planului de sprijin și relansare a economiei după recesiunea provocată de coronavirus, însă criticii susțin că e vorba de o simplă manevră electorală, menită să-i crească popularitatea lui Babis înaintea alegerilor de anul viitor. 

„Pur şi simplu vrem să fim siguri că oamenii nu au de ce să fie îngrijoraţi cu privire la veniturile lor şi pot să cheltuie. Ceea ce oferim astăzi este reducerea impozitului pe venit la 15%, aceasta este varianta noastră a „, a afirmat premierul înaintea votului de vineri, din Parlament. Șeful guvernului de la Praga a precizat că facilitatea, care urmează să dureze 2 ani, este o alternativă la o majorare a salariilor, care ar fi mult mai dificil de pus în practică.

Potrivit ministrului de Finanţe, este „cea mai mare reducere a taxelor din istoria modernă a Cehiei”, care va lăsa bani în plus pentru 4,5 milioane de persoane.

O estimare a Finanţelor arată că modificare, care introduce un prag de impozitare de 15% pentru cei cu venituri mici şi unul de 23% pentru cei cu venituri mari, ar  reduce veniturile statului, în 2021, cu circa 80 miliarde de coroane (3,6 miliarde de dolari), adică echivalentul a 1,3% din PIB. Pe de altă parte, impactul bugetar final n-ar fi atât de drastic, pentru că se mizează pe o creștere a consumului,

Planul este însă criticat chiar de către de guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei, care este de părere că se va crea o gaură de durată în finanţele publice, iar presuspusa creștere pe consum va fi nesemnificativă și potențial inflaționistă.

 

Articolul precedentStudiu: 78% dintre români și-ar dori ca restaurantele să fie redeschise
Articolul următorBNR acuză utilizarea electorală a unor declarații ale specialiștilor săi, scoase din context