Declanșarea procedurii de infringement pentru nereguli în legislația RCA a redeschis disputa între service-urile auto și asiguratori pe tema prețurilor RCA în condițiile în care ASF a decis crearea unui grup de lucru pentru corectarea aspectelor semnalate de Bruxelles.
„Prețul RCA va crește cu certitudine din această iarnă dacă modificările dorite de către asiguratori vor fi aduse legii și normei RCA”, susține Asociația service-urilor auto independente (ASSAI). De cealaltă parte, asiguratorii au prezentat recent un studiu potrivit căruia service-urile aplică tarife de aproape 4 ori mai mari pentru repararea unei mașini cu asigurare decât a uneia neasigurate.
„Vestea proastă este că perioada de acalmie și echilibru din ultimii doi ani din piața de asigurări a luat sfârșit. Piața de asigurări a încercat zilele trecute un exercițiu de manipulare a opiniei publice pentru a justifica viitoarele creșteri de prețuri pentru RCA. Au identificat și cine este responsabil de viitoarele creșteri de prețuri pe care, de fapt, asiguratorii le doresc: service-urile auto. Prețul RCA va crește cu certitudine din această iarnă dacă modificările dorite de către asiguratori vor fi aduse legii și normei RCA.”, susține marți Dan Barbu, președintele ASSAI (Asociația service-urile auto independente), într-un comunicat de presă remis HotNews.ro.
Asociația service-urilor susține că scrisoarea Comisiei Europene privind deschiderea procedurii de infringement împotriva României nu face nicio referire la costurile de reparații, așa cum a încercat UNSAR (n.a Uniunea asiguratorilor și reasiguratorilor) să manipuleze opinia publică în ultimele zile, ci face trimitere la trei aspecte importante care influențează în realitate prețul RCA.
1. Eliminarea plafonului cheltuielilor administrative de 25% ale asiguratorilor
Vă reamintim faptul că în perioada 2013 – 2016, prețul RCA era compus, conform Raportului Milliman comandat de către ASF, din niște „cheltuieli administrative” uriașe ale firmelor de asigurari.
Raportul Milliman evidenția atunci faptul că, la fiecare 100 de lei încasați de către asiguratorii RCA, aceștia plătesc daune cuprinse în medie, între 38,64 lei, pentru persoane fizice și 27,93 lei, pentru persoane juridice.
Asta înseamnă că de fapt, cheltuielile administrative ale asiguratorilor erau de 61,36 lei (persoane fizice) și 72,07 lei (persoane jurdice), adică duble raportate la daunele achitate, conform raportului Milliman. Profitul raportat de către asiguratori in perioada 2013 – 2016 pentru produsul RCA era zero sau negativ (pierderi).
Asiguratorii RCA vor eliminarea plafonului de cheltuieli administrative de 25%. Eliminarea plafonului de cheltuieli administrative existent in legea RCA va reprezenta principala cauza a cresterii pretului RCA, ce ar putea fi resimtit inca din aceasta iarnă.
2. Eliminarea factorului N din calculul prețului RCA
Factorul N din calculul RCA este esențial pentru șoferi din perspectiva faptului că asiguratorii nu mai pot majora prețul RCA cu mai mult de 36% față de tariful de referință plus clasa de Bonus/Malus corespunzătoare, indiferent de numărul de daune produs de către șofer. Acest factor care ținea în frâu prețul RCA pentru șoferii cu o frecvență a daunei mai ridicată (ex: transportatorii), va fi eliminat din legislația românească.
3. Eliminarea obligației de notificare a ASF din partea asiguratorilor cu 60 de zile înainte de modificarea tarifelor RCA
Asiguratorii doresc a fi simplificată procedura de avizare a tarifelor RCA astfel încât, să le poată modifica în timp scurt, fără o notificare prealabilă de 60 de zile către ASF. În acest fel, asiguratorii vor avea mai multă flexibilitate în modificarea tarifelor RCA.
Vă aduceți aminte că în perioada 2014-2016, tarifele se schimbau de la o săptămână la alta? Asta se va întâmpla din nou după eliminarea acestei prevederi existente în legea RCA. Atragem atenția tuturor șoferilor din Romania, precum și participanților la grupul de lucru organizat de ASF pentru modificarea legii RCA, asupra faptului că tocmai aceste prevederi introduse în legea RCA au fost cele care au avut ca efect reducerea și menținerea prețului RCA la un nivel suportabil de către șoferii din România.”, se arată în comunicatul de presă transmis marți de ASSAI.
- Câte service-uri reprezintă ASSAI? Asociația are câteva sute de membri, suține noul președinte / Fostul președinte al ASSAI a ajuns consilier ASF
Sunt 11.000 de service-uri autorizate în România. Ce reprezentativitate are ASSAI în condițiile în care această asociație nu a făcut niciodată publice numele membrilor săi?
- „Reprezentăm destul de multe service-uri auto. Vorbim de membri fondatori și de membri simpatizanți, dar nu vă pot da numărul exact. Asociația are mai mult de 10 ani de când este în piață și avem câteva sute de membri”, a declarat marți pentru HotNews.ro Dan Barbu, noul președinte al ASSAI.
Comments are closed.