Directorul executiv al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat, miercuri, după ce o anchetă a dezvăluit plăți în valoare de 200 de miliarde de euro prin intermediul sucursalei estoniene, cu multe dintre acestea fiind considerate suspecte de către bancă.
Banca daneză a detaliat eșecurile în ceea ce privește respectarea normelor de control intern contextul solicitărilor de o amploare din ce în ce mai mare din partea UE pentru o atitudine împotriva crimelor financiare după o serie de scandaluri de spălare a banilor care au atras atenția autorităților din Statele Unite.
„Chiar dacă personal am fost achitat din punct de vedere juridic, am responsabilitatea ultimă. Nu există nici o îndoială că noi, ca organizație, am eșuat în această situație și nu am fost pe măsura așteptări”, a declarat Borgen, care va rămâne în funcție în continuare până la numirea unui nou CEO, a declarat acesta într-o conferință de presă.
Borgen, în vârstă de 54 de ani, a fost responsabil de operațiunile internaționale ale Danske Bank, inclusiv Estonia, între 2009 și 2012.
În timp ce raportul a scos la lumină activitățile băncii în Estonia, investitorii sunt preocupați dacă Statele Unite, care au pus sancțiuni asupra Rusiei, o vor pedepsi.
„Deoarece acesta este cel mai mare scandal de spălare de bani din istoria europeană, iar Danske Bank este o bancă importantă, care trimite dolari în întreaga lume, îmi imaginez că acest lucru va atrage cu siguranță atenția autorităților americane”, a declarat Bill Browder, fondatorul și CEO al Hermitage Capital Management, entitate care a luptat împotriva corupției în Rusia, conform Reuters.
Politicienii danezi au criticat Danske Bank pentru că nu au dezvăluit cu exactitate cât de mulți bani au fost spălați și că nu au spus cine răspunde pentru asta în fața legii.
„Este profund jenant faptul că de atâția ani au existat tranzacții care nu ar fi trebuit să aibă loc. O mare parte din acesta se așteaptă să fie de spălare de bani, iar acesta nu este un lucru bun pentru Danske Bank”, a declarat ministrul afacerilor Rasmus Jarlov, care supraveghează sectorul bancar din Danemarca, într-o conferință de presă.
Danske a declarat, în rezumatul unui raport care acoperă aproximativ 15.000 de clienți și 9,5 milioane de plăți între 2007 și 2015 că Borgen, președintele Ole Andersen și consiliul de administrație „nu și-au încălcat obligațiile legale”.
Andersen a declarat că banca a făcut o evaluare internă dacă a încălcat legile din Statele Unite, dar a refuzat să împărtășească concluziile sale atunci când a fost întrebat într-o conferință de presă.
Portofoliul clienților nerezidenți ai sucursalei estoniene cuprinde aproximativ 10.000 de persoane din 90 de țări diferite, printre care Rusia, Marea Britanie, Insulele Virgine Britanice și Finlanda, au declarat oficialii Danske Bank, adăugând că aproximativ o treime dintre ei au devenit clienți ai sucursalei în 2007.
Danske Bank, a cărei cotație bursieră a scăzut cu peste 3% în sesiunea de marți, a declarat că aproximativ 6.200 de clienți au fost examinați și se așteaptă ca „o parte semnificativă a plăților să fie suspectă”.
Comments are closed.