Curtea Constituţională a României (CCR) a blocat legea prin care parlamentarii au făcut un cadou aleșilor locali, pensii speciale pentru primari.
CCR a admis marţi sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de USR, PMP (plus trei semnături de la PNL) asupra Legii privind Codul administrativ. Un alt subiect sensibil desființat de CCR se referă la articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală, scrie site-ul realitatea.net.
Proiectul Codului Administrativ va fi retrimis în comisiile din Parlament, astfel încât, după publicarea motivării CCR, parlamentarii să pună în cord textul legislativ cu Constituția.
Obiecţia de neconsituționalitate a fost depusă de un număr de 50 de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale USR, PNL, PMP şi deputaţi neafiliaţi.
În sesizarea PNL şi USR se arată că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.
Astăzi CCR a spus că, într-adevăr, Codul Administrativ era neconstițional. Pensiile speciale pentru primari nu sunt legale.
Pe 31 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Codului administrativ.
Şeful statului a susţinut că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituţional întrunită, cele două Camere ale Parlamentului comportându-se ca şi cum Senatul ar fi avut doar o competenţă de prim for legislativ, iar Camera decizională – Camera Deputaţilor – ca şi cum ar fi avut deplină competenţă decizională pentru toate materiile reglementate.
Iohannis a invocat în cazul acestei legi şi încălcarea principiului bicameralismului.
Potrivit președintelui, dispoziţiile referitoare la obligaţia autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale, precum şi a personalului din cadrul acestora de a pune în aplicare programul de guvernare aprobat de către Parlament sunt neclare şi critică faptul că prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului – cel referitor la cazurile de incompatibilitate.
În luna Parlamentul a adoptat Codul Aministrativ în care se menționa că „Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetățeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, (…) au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație pentru limita de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limita de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat țn derulare”, se arata in articolul 248 al (1) din proiectul Codului Administrativ.
Astfel un primar cu trei mandate ajunge si la echivalentul a 2000 de euro pensie, cu atât mai mult în doi ani au avut posibilitatea să își fixeze, practic, singuri salariile.
În România sunt aproximativ 1.500 primari. În acest moment sunt inregistrare peste 8.200 persoane care primesc pensii speciale.
Fostul ministrul al Finanţelor Ionuţ Mişa afirma în august 2017 că deficitul fondului de pensii este estimat să crească la 17,2 miliarde de lei în acest an, de la 14,1 miliarde lei anul trecut.
Comments are closed.