„Prognoza noastră este că în următoarele luni inflatia își va continua tendința descendentă și va urma o scădere sensibilă până spre limita de sus a intervalului, spre 3,5%, ca sa fiu mai clar”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferința de presă, după ședința de politică monetară a Consiliului de Administrație al băncii centrale.

„Acestea sunt datele noastre, cu riscurile necesare. Sunt riscuri legate de prețurile pe care nu le controlăm. Inflația pe care o putem influența a coborât, este undeva la 2,7% (CORE 2 ajustat n.r.), sensibil în apropierea ratei noastre de dobândă monetară și sub dobânzile din piața monetară. Tendința va continua și anul următor, de scădere mai atenuată”, a spus Isărescu.

Referindu-se la ROBOR, a precizat că fluctuațiile sunt mici, iar pentru BNR sunt rezonabile.

„Miscări intre 3,1-3,4% le vedem continuare. Cam pe acolo le vedem și în perioada următoare”, a mai arătat guvernatorul BNR.

În şedinţa de marţi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2018, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

”Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei până spre limita superioară a intervalului ţintei de inflaţie în decembrie 2018, urmată de coborârea şi menţinerea acesteia în jumătatea superioară a intervalului ţintei până la finele orizontului prognozei”, se arată în comunicat.

Totodată, incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor combustibililor pe plan mondial, a preţurilor administrate (gaze şi energie electrică), a preţurilor produselor alimentare şi a celor din tutun, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale şi de venituri.

”Relevante sunt, de asemenea, ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale în contextul tendinţelor protecţioniste şi al incertitudinilor legate de Brexit, precum şi conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”, se arată în comunicat.

Însă, BNR a subliniat că mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse.

Articolul precedentRomgaz arată spre OMV Petrom, când vine vorba de scumpirea gazelor
Articolul următorDeficitul bugetului pensiilor de stat limitat de o decizie a CCR. Pensiile speciale pentru primari, blocate

Comments are closed.