EU Flags at the European Commission Building

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a apreciat, marţi, la Bruxelles, drept utilă propunerea Consiliului Bugetar European (EFB) pentru discuţiile despre funcţionarea Pactului de Stabilitate şi Creştere (SGP).

Ministrul de Finanțe român a făcut declaraţiile la Bruxelles, în contextul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al UE (ECOFIN). În discuţia miniştrilor, prealabilă reuniunii ECOFIN, a fost dezbătut Raportul anual al Consiliului Bugetar European (EFB).

Teodorovici a precizat că România sprijină ideea concentrării implementării Pactului pe respectarea regulilor privind datoria publică.

Mai exact, pentru a depăşi punctele slabe şi complexitatea cadrului fiscal actual al UE, EFB propune o simplificare radicală şi o clarificare a normelor privind guvernanţa fiscală. Conform propunerii EFB, reforma Pactului de Stabilitate ar necesita, în primă fază, modificarea legislaţiei secundare a Uniunii Europene, precum şi a Pactului bugetar.

Principalele aspecte cheie ale propunerii EFB care vizează reforma Pactului de Stabilitate sunt:

  1. plafonarea datoriei pe termen-mediu la 60% din PIB – caz în care obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO – soldul bugetar structural) nu va mai ghida politica bugetară pe termen mediu;
  2. stabilirea unui plafon de creştere a cheltuielilor primare nete (exceptând măsurile discreţionare pe partea de venituri) pentru statele membre care înregistrează niveluri ale datoriei publice de peste 60% din PIB;
  3. un sistem mai puternic de sancţiuni – în propunere, sunt precizate doar sancţiunile pentru statele din zona euro: restricţionarea accesului la funcţia de stabilizare centrală, suspendarea fondurilor europene şi amenzi;
  4. clauze derogatorii pentru circumstanţe excepţionale, care trebuie declanşate pe baza unei judecăţi economice independente; simplificarea ciclului de supraveghere – ajustările şi corectările cerinţelor bugetare nu ar trebui realizate în fiecare an în cazul devierilor minore, ci pe termen mediu (trei ani) sau în cazul unor devieri majore faţă de obiectivul final.

Agenda Consiliului a cuprins teme precum impozitarea serviciilor digitale, raportul anual al Curţii de Conturi Europene (ECA) privind execuţia bugetului Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2017, concluziile privind statisticile UE şi concluziile privind finanţarea schimbărilor climatice.

Articolul precedentDeficitul bugetului pensiilor de stat limitat de o decizie a CCR. Pensiile speciale pentru primari, blocate
Articolul următor– REVISTA PRESEI – BNR este prinsă în capcana dominanţei fiscale şi financiare

Comments are closed.