Nivelul datoriei globale a atins un nou record, ajungând la 247 de trilioane de dolari în primul trimestru al anului 20181, potrivit unui raport publicat recent. Din această cifră, aproximativ 75% este reprezentat de sectorul non-financiar, adică 186 de miliarde de dolari.
Raportul dintre datorie și Produsul Intern Brut a depășit 318%, marcând prima sa creștere trimestrială din ultimii doi ani, potrivit raportului Institutului de Finanțe Internaționale (IIF). Acest lucru se datorează unor niveluri record ale datoriei corporative și a gospodăriilor populației pe multe din piețele mature.
Nivelul nemaiîntâlnit al datoriei este una dintre preocupările investitorilor și care se adaugă îngrijorărilor legate de politica monetară a Rezervei Federale și de impactul unui război comercial.
Datoria din sectorul corporatist ar trebui să fie aspectul care să-i îngrijoreze cel mai mult pe participanții la piață, a declarat Joseph LaVorgna, economist șef la Natixis.
„Sectorul datoriei corporatiste are un efect de levier ridicat și ar putea fi foarte vulnerabil la rate ale dobânzilor mai mari”, a avertizat el, explicând într-o notă că un motiv principal pentru care nivelul datoriei corporative raportat la PIB este atât de ridicat este cel al ratelor dobânzilor care au fost la niveluri extrem de scăzute din cauza programelor de relaxare cantitativă ale Federal Reserve.
„Companiile s-au folosit de ratele de dobândă micșorate în mod artificial pentru a se împrumuta din piețe și au cumpărat înapoi acțiuni din piața de capital. Instabilitatea inerentă a finanțării datoriei în raport cu capitalul propriu sugerează că în cazul unei scăderi economice, cheltuielile cu investițiile ar putea suferi neobișnuit de mult”.
Volatilitatea din piață și probabilitatea unei inflații generate de un război comercial între SUA și China ar putea avea în acest caz un efect notabil asupra activelor, au avertizat analiștii. Dar, până în prezent, piețele au fost surprinzător de reziliente, potrivit lui Mike Thompson, președintele serviciului de consultanță pentru investiții al S&P.
Și alte figuri marcante au emis avertismente cu privire la povara datoriei globale. Spre exemplu, directorul adjunct al FMI, David Lipton, a declarat pentru CNBC la sfârșitul anului trecut că nivelul ridicat al datoriei și ratele scăzute ale dobânzilor reprezintă cele mai mari riscuri din piață. În privința Statelor Unite, Dan Coats, directorul securității naționale, a numit datoria americană în valoare de 21 de miliarde de dolari „o amenințare gravă la adresa securității noastre economice și naționale”.
Comments are closed.