BitConnect, una dintre cele mai mari fraude din istoria criptomonedelor

Dispărută în ianuarie, platforma BitConnect a reapărut pe firmament în cadrul unui proces ce are loc în Statele Unite. Noile detalii prezentate de instanțe sugerează o înșelătorie la scară industrială.

Nu a trecut mult timp de când Bitcoin consemna noi maxime istorice și o companie din sectorul criptovalutelor era pe un val cel puțin la fel de mare.  BitConnect (pe atunci pe locul al șaptelea sector după capitalizare) era percepută cu religiozitate de către adepții săi, aceștia descriind-o ca fiind cea mai rapidă cale spre avere. Pentru alții, a fost doar o înșelătorie periculoasă.

Pe 28 decembrie 2017, un BCC (simbolul BitConnect) se tranzacționează contra a 477 de dolari, iar capitalizarea bursieră a Bitconnect se situează în jurul valorii de 3 miliarde de dolari. Dar, pe 17 ianuarie, totul se prăbușește: site-ul își închide brusc și mii de investitori rămân, practic, pe dinafară. Șase dintre aceștia și-au reunit eforturile în cadrul unui grup și au pretins, în instanță, că au pierdut echivalentul a 771.000 de dolari. Un document făcut public la începutul lunii evidențiază amploarea scandalului.

Avocații descriu organizarea companiei ca o schemă Ponzi, un aranjament financiar fraudulos care constă în remunerarea investițiilor clienților existenți cu fonduri oferite de noii intrați. Clienții cumpărau Bitcoin, monede pe care BitConnect le schimba apoi în BCC și promitea o rată fixă de câștig pe parcursul mai multor luni. Cu cât investiția era mai mare, cu atât creșteau și banii câștigați, cel puțin în teorie. În acest tip de schemă, în cazul în care înșelătoria nu este descoperită din timp, în cele din urmă tot va ieși la lumină frauda atunci când investitorii devin prea mulți și își cer banii înapoi. Cu alte cuvinte, mai multe ieșiri de bani decât intrări. Acest lucru s-a întâmplat la sfârșitul lunii ianuarie, când majoritatea criptovalutelor au suferit o corecție severă.

Documentele depuse în instanță de către avocați detaliază cu o precizie formidabilă cum unii dintre youtuberi au fost implicați în sistemul BitConnect. În loc să lanseze o campanie de marketing costisitoare pentru a-și populariza serviciile, BitConnect a avut ideea de a crea un sistem de sponsorizare și de afiliere. Persoanele influente pe Twitter și/sau YouTube sfătuiau începătorii să utilizeze BitConnect și câștigau astfel un comision de 7%. Cele 10 canale de YouTube cu cele mai multe afilieri raportate au postat peste 70.000 de ore de conținut, generând 58 de milioane de vizualizări.

Avocații dau vina pe YouTube pentru lipsa unui răspuns, în ciuda avertismentelor venite din partea comunității. „Cazul nu se referă la YouTube ca editor media sau de conținut pe site-ul său. Însă, responsabilitatea ține de incapacitatea sa de a acționa, mai ales după ce s-a aflat de existența unui astfel de conținut publicat direct pe YouTube”, se arată în documentul menționat.

Până la urmă, ce știm despre escrocii BitConnect? Din păcate, nu prea mult. Compania înregistrată în Vietnam a dispărut brusc și niciun oficial nu a fost prezent public. Există doar câteva imagini de la o conferință din Thailanda, unde unele vedete au militat în favoarea societății și deși au fost nominalizate anumite persoane (inclusiv un anumit domn Nakamoto, pseudonimul creatorului Bitcoin), se pare că autorii înșelătoriei au realizat una dintre cele mai bune „performanțe” din acest secol.

Articolul precedentDatoria globală a atins un nou record: 247 de mii de miliarde de dolari
Articolul următorTrump, gazele naturale, NATO, Germania, Rusia și un pic de Dragnea

Comments are closed.