La începutul lunii februarie, când am avut și primul episod timid de iarnă, un parlamentar de la PMP și altul de la Pro România anunțau, pe rețelele de socializare, că au mers la notariat să depună acte prin care urmau să renunțe la pensia specială.
Știrea a stârnit interesul presei, imediat, în condițiile în care senatorul Nicolae Marian, ex-PSD, în prezent membru Pro România, a anunțat că mai mulți colegi din partid îi vor urma exemplul, pentru că legea votată în Camera Deputaților ,,este o cacealma’’. O cacealma votată, atenție, de forul decizional cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri.
Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, etc. Actul normativ nu-i vizează însă pe militari și polițiști, iar magistrații au contestat deja legea la CCR. Cu alte cuvinte, demersul a fost inutil, pentru că legea riscă să nu fie aplicată.
Deși este evident că adoptrea acestei legi a fost o mare păcăleală electorală, exemplul senatorului Pro România, Nicolae Marian, nu a fost urmat de nimeni din micul PSD. A fost un exercițiu singular de imagine, care nu a avut niciun ecou, deși mulți au fost tentați să creadă că Ponta pregătește o veritabilă lovitură de imagine.
Jurnaliștii versați nu au înghițit momeala. Ponta nu excelează la capitolul fapte, ci mai mult la vorbe grele. Este un fel de ,,Cațavencu’’ al politicii românești, adică întruchiparea demagogiei.
Fostului premier Victor Viorel Ponta, care conduce, în prezent, un partid- balama îi place să stea la măcelărie. După ce a primit un os suculent de la premierul demis Orban, care a sprinjinit acordarea unei subvenții destul de frumușele de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru Pro România, partid îngrășat cu parlamentarii care au intrat în forul legislativ pe listele PSD, Ponta i-a ,,mulțumit’’ lui Orban, votând demiterea sa.
Dacă nu am cunoaște metehnele fostului lider PSD, deja celebru pentru întoarcerea armelor în momente cruciale, am putea spune că, probabil, asta a fost înțelegerea cu Orban: să sprijine alegerea anticipatelor prin demiterea Gurvernului Orban I. Ludovic Orban a înghițit destul de greu pierderea guvernării și perspectiva de a fi un figurant jenant în jocul pentru anticipate. Așa că această ipoteză nu este verosimilă.
Singura certitudine este că anticipatele vin la pachet cu toate pensiile speciale, pentru că în acest moment doar CCR guvernează, arbitrând de trei luni bune războiul păgubos dintre PSD și PNL la care, uneori, cuplează, ipocrit, și USR.