Gătitul în aer liber e un prilej ideal de a socializa cu cei dragi, în timp ce gătești o masă sănătoasă și gustoasă. Iar când tu ești gazda, vrei ca grătarul tău să iasă așa cum ai visat și să reușești să-ți mulțumești invitații. Ca să ajungi la acest rezultat cât mai ușor, te-ar putea ajuta să iei în considerare câțiva pași, înainte de a trece la treabă. Iată ce-ți recomandăm noi atunci când vrei să gătești ca un profesionist la tine acasă.
Pasul 1: Alege tipul de grătar potrivit
Există mai multe tipuri de grătare din care poți alege, inclusiv cele pe gaz, cărbune, lemne sau electrice, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Așadar, este important să iei în considerare ce tip de preparate vei găti cel mai des pe grătarul tău și care este gustul pe care vrei să-l obții.
Grătarele pe gaz sunt convenabile și ușor de utilizat, în timp ce grătarele cu cărbune oferă alimentelor tale o aromă de afumat. Un gratar electric, în schimb, este ideal dacă dispui de un spațiu limitat sau vrei să gătești curat și rapid. În cazul în care vrei să beneficiezi de mai multe modalități de a găti preparate în aer liber, poți alege și un cuptor de gradina. Majoritatea modelelor vin cu funcție de coacere, grilling, prăjire sau chiar afumare.
Pasul 2: Amplasează-l într-un loc sigur
Când alegi o locație pentru grătarul tău, caută să-l așezi pe o suprafață plană, stabilă, departe de copaci, arbuști sau alte materiale sau obiecte inflamabile. De asemenea, dacă alegi un grătar pe cărbuni sau lemn, ar trebui să iei în considerare și direcția vântului și să te asiguri că grătarul este poziționat astfel încât fumul să nu sufle către oaspeții tăi.
Pasul 3: Pregătește grătarul și preparatele
Pregătirea și curățarea grătarului este esențială. Dacă ai un grătar pe cărbuni, va fi nevoie să aprinzi cărbunii cu ceva timp înainte și să-i lași să prindă culoarea gri înspre alb, înainte să așezi alimentele pe grătar. Pentru un grătar pe gaz, pregătirea e mai ușoară. Tot ce trebuie să-l faci este să-l aprinzi și să-l lași câteva minute până atinge temperatura necesară.
Pe lângă grătar, este important să pregătești din timp și alimentele pe care urmează să le gătești. În cazul în care pui pe grătar carne de pui sau de porc, ai grijă să o condimentezi bine înainte sau să o lași la marinat, pentru a prinde un gust mai bun. Dacă te decizi să pui și legume pe grătar, taie-le astfel încât să se poată găti ușor, dar nu să fie atât de subțiri încât să se usuce sau să cadă printre grilaje.
Pasul 4: Începe să gătești
Odată ce ai pregătit și grătarul, dar și alimentele, e timpul să le faci cunoștință. Așează-le cu grijă, astfel încât să lași destul loc între ele ca să se poată găti corespunzător. Dacă ai decis să gătești pește pe grătar, nu-l întoarce de prea multe ori, deoarece se poate fărămița și să nu mai ai acele bucăți întregi și frumoase în farfurie. S-ar putea să ai nevoie de ustensile gratar ca să muți și să întorci alimentele mai ușor.
Pasul 5: Stinge și curăță grătarul
Poate nu este chiar cea mai distractivă activitate, însă e important ca grătarul să fie stins în condiții de siguranță, mai ales dacă ai folosit cărbuni. De asemenea, ar fi bine să-l cureți de resturile de mâncare care pot râmâne lipite de grilaj, astfel încât la următorul grătar să nu te chinui să desprinzi de pe el mâncare întărită.
Să faci un grătar la tine în curte, alături de prieteni și familie, poate fi una din activitățile cele mai relaxante pentru anotimpul călduros. Totuși, dacă-ți iei în serios rolul de bucătar pentru câteva ore, ar fi bine să ții cont de pașii de mai sus, astfel încât să faci un grătar pe cinste, care o să lase gura apă și ție și invitaților tăi!