Cum a reușit șeful Microsoft să tripleze prețul acțiunilor în doar patru ani

Când Satya Nadella și-a făcut prima apariție publică din poziția de CEO al Microsoft, în 2014, a făcut ceva foarte neobișnuit pentru un lider al unui gigant software.

„El a făcut, în prima zi, o declarație extrem de interesantă: fenomenul cloud-ului este ceea ce contează în primul rând, la fel si tehnologia mobilă”, a declarat președintele consiliului de administrație al Microsoft, John Thompson, conform CNBC, unui grup de investitori, antreprenori și reporteri la un eveniment organizat la începutul acestei luni de Lightspeed Venture Partners din San Francisco. „El nu a menționat sistemul de operare Windows nici măcar o singură dată”.

Windows este sistemul de operare proprietar al Microsoft pe care toată lumea l-a cunoscut și tot pe el s-a bazat atât de mult succesul companiei sub conducerile lui Bill Gates și Steve Ballmer, cei doi predecesori ai lui Nadella. Thompson a mai spus că, în timp ce omisiunea lui Nadella nu a atras prea multă atenție atunci, el a făcut totuși o declarație îndrăzneață despre așteptările de sub conducerea sa.

„Ceea ce spunea el lumii atunci a fost că noi, cei de la Microsoft, trebuie să fim pregătiți să îmbrățișăm tehnologia cloud (adică cea în care stocarea de date și rularea anumitor programe să se desfășoare pe servere aflate la distanță și nu pe dispozitive locale) și că trebuie să ne axăm preponderent pe tehnologia dezvoltată de noi astfel încât să poată rula pe toate platformele”, a completat Thompson.

Din acel moment, Satya Nadella nu a încetat să livreze. Microsoft a devenit un furnizor important de servicii de cloud computing, în special pentru întreprinderile mari, o provocare directă pentru oferta Amazon Web Services pe piața infrastructurii de cloud, care s-a aflat în permanență într-o creștere rapidă. În același timp, Microsoft s-a transformat dintr-un dușman într-un aliat al comunității de dezvoltare open source, aducând o parte din aplicațiile sale software către sistemul de operare Linux.

Investitorii au fost recompensați la superlativ

În timpul conducerii de 14 ani a lui Steve Ballmer, acțiunea Microsoft a avut, in principal, o evoluție laterală. Dar, din momentul în care Nadella a preluat șefia companiei, pe 4 februarie 2014, prețul acțiunilor aproape că s-a triplat, ajungând la o valoare care depășește 100 de dolari. Cu o valoare a pieței de peste 800 miliarde de dolari, Microsoft a devenit, în prezent, cea de-a patra companie din lume, după Apple, Amazon și Alphabet.

Graficul acțiunilor Microsoft, sursa: cnbc.com

În afară de integrarea open source, Microsoft a devenit, în general, un partener mai prietenos și mai puțin un adversar de temut. Nadella a surprins oamenii din industrie anunțând parteneriate cu cei mai importanți concurenți, inclusiv Red Hat, Salesforce și chiar Amazon pentru a stimula sistemul de cloud Azure, aplicațiile Office și asistentul vocal Cortana.

În prezent, aproape două treimi din veniturile Microsoft sunt recurente, provenind din abonamente. De acestea clienții sunt, în mod evident, mai legați decât de sistemul de licențiere clasică, acesta fiind și motivul pentru care Microsoft produce fluxuri de numerar sensibil mai puternice față de epocile Ballmer sau Gates.

Articolul precedent”Viza de aur” pentru antreprenorii care investesc cel puțin 400.000 de euro în Grecia
Articolul următorDoar trei țări UE stau mai bine decât România la datoria guvernamentală

Comments are closed.