România ocupă locul 49 în clasamentul pe 2018 al celor celor mai competitive 63 de economii din lume, după ce a urcat o treaptă față de anul trecut.
Ne aflăm în faţa unor ţări precum Slovacia (locul 55), Grecia (57) şi Croaţia (61), dar stăm mai prost decât Bulgaria (48), Ungaria (47), Turcia (46), Rusia (45), Cipru (41) şi Letonia (40).
Față de 2017, România și-a îmbunătățit performanțele, printre altele, la creșterea reală a capitalului fix, stabilitatea cursului de schimb valutar, tehnologia și industriile inovative, creșterea reală a produsului intern brut (PIB) și a PIB pe locuitor, evoluția șomajului pe termen lung.
În același timp, țara noastră a regresat la capitole precum inflația, protecția mediului, deficitul de cont curent, investiții publice, îmbunătățirea politicilor guvernamentale.
Ierarhia, întocmită de Institutul de Management și Dezvoltare (IMD) din Lausanne, Elveția, a ajuns la ediția 30, după cum informează site-ul organizației.
Americanii, pe primul loc
Top 5 pe 2018 cuprinde, în ordine, următoarele țări: SUA, Hong Kong, Singapore, Olanda, Elveția. Datorită performanțelor din economie și infrastructură, americanii au urcat trei trepte față de 2017, detronând fostul lider, Hong Kong, care „se ține tare” la capitolele eficiență guvernamentală și eficiență a mediului de business.
Pe baza rezultatelor din economie, eficiență guvernamentală și de business, Olanda a urcat un loc, făcând rocadă cu cu Elveția, care a suferit o încetinire a exporturilor și o înrăutățire a percepției asupra riscurilor cauzate de relocarea facilităților de cercetare și dezvoltare.
Pozițiile următoare din Top 10 sunt ocupate de Danemarca, Norvegia, Suedia (nordicii menținându-se puternici la productivitatea sectorului privat și tehnicile manageriale), Emiratele Arabe Unite, Canada.
Performere: Austria și China
Performanțe notabile au înregistrat China, care a urcat cinci trepte, până pe locul 13 și Austria, clasată pe 18 după ce „a sărit” șapte locuri.
„Creșterea economică, reducerea datoriei guvernamentale și saltul productivității din mediul de business au determinat evoluția pozitivă a Austriei. Performanța Chinei a fost generată de investițiile în infrastructură și îmbunătățirea cadrului legislativ”, a declarat profesorul Arturo Bris de la IMD.
Mongolia și Venezuela au rămas pe ultimele locuri. În schimb, Ucraina a urcat pe poziția 59, datorită eficienței din business, iar Brazilia pe 60, în urma progreselor de pe piața muncii și a creșterii PIB. Ca urmare, Croația a coborât pe 61.
Europa de Est avansează
Europa de Est are rezultate mixte în 2018. Majoritatea statelor din această regiune au înregistrat în trend ascendent. Din acest grup, Lituania se situează pe locul 32, Polonia pe 34, Slovenia pe 37, Ungaria pe 47, Bulgaria pe 48, România pe 49.
Polonia, Slovenia și Ungaria au urcat cel mai mult – patru, șase, respectiv cinci poziții. Progresul Poloniei provine din creșterea PIB, îmbunătățirea serviciilor de export, gestionarea datoriei guvernamentale. Ungaria „a luat note bune” la taxele corporative și productivitate. Slovenia s-a remarcat printr-o evoluție bună atât a economiei naționale, în general, cât și în modul de administrare a bugetului.
Dintre țările est-europene, au coborât în clasamentul mondial al competitivității Cehia (până pe locul 29), Estonia (31) și Slovacia (55). Letonia s-a menținut pe aceeași poziție – 40.
În Europa Occidentală, foarte puţine state au avansat anul acesta. Irlanda (locul 12) şi Luxemburg (11) au părăsit Top 10, înregistrând un declin de şase şi, respectiv, trei poziţii. Germania (15), Finlanda (16), Marea Britanie (20), Islanda (24), Belgia (26), Spania (36) şi Cipru (41) au înregistrat scăderi față de 2017.
Clasamentul IMD World Competitiveness Center, întocmit în fiecare an, începând cu 1989, în funcție de 258 indicatori. Anul acesta au fost luate în analiză 63 de țări.
Comments are closed.