Companiile europene au atras 12,5 miliarde euro prin bursă în trei luni. Cele din România, zero

Piața europeană a ofertelor publice initiale (IPO), a avut un început de an bogat, înregistrând o valoare de 12,5 miliarde de euro pentru primele trei luni, se arată într-un comunicat PricewaterhouseCoopers remis redacției.

IPO este mecanismul prin care companiile se împrumută de la investitori prin intermediul unei oferte de acțiuni pe piața primară bursieră. Pentru o companie care nu era cotată odată cu finalizarea ofertei automat aceasta se si listeaza la Bursă.

Valoarea este mai mult decât dublă față de cea consemnată în perioada similara a anului trecut, adică 4,6 miliarde de euro. Acest lucru s-a datorat în principal IPO-urilor consistente lansate de Siemens Healthineers si de Grupul DWS al Deutsche Bank, care au atras 3,7 miliarde de euro, respectiv 1,3 miliarde de euro, dând astfel un impuls solid pieței de IPO-uri din Europa către finalul trimestrului.

„Primul trimestru din 2018 a adus o volatilitate crescută si corecții semnificative pentru indicii globali. Piețele de IPO-uri din Europa s-au dovedit a fi flexibile, cu investitori dornici să găsească valoare și să ia in calcul, dn timp, plasamente în companii cu acțiuni interesante, cu potențial și fundamente economice solide. În ciuda incertitudinilor din jurul negocierilor pentru Brexit, a potențialului război comercial dintre Statele Unite ale Americii și China și a discuțiilor despre creșterea ratelor dobânzilor, piața europeana de IPO-uri rămâne deschisă oportunităților de business”, spune Sorin Petre, Partener, Servicii de Evaluare si Analiza, PwC Romania.

Deutsche Börse a fost principala piață din punctul de vedere al valorii, prin derularea a două dintre cele mai mari oferte publice inițiale din Europa, cea a companiei de tehnologie medicală Healthineers a Siemens și cea a grupului DWS, divizia de asset management a Deutsche Bank.

London Stock Exchange rămâne piața numărul unu din Europa în ceea ce privește volumele tranzacționate. Deși numărul de IPO-urile derulate  a fost mai mic la începutul anului, 16 IPO-uri au totalizat 1,3 miliarde de lire sterline comparativ cu primul trimestru din anul trecut când 20 de asemenea oferte au totalizat 1,8 miliarde de lire sterline. Sectorul financiar a continuat sa domine IPO-urile lansate in Marea Britanie cu un procent de 71% din totalul celor anunțate. Cele mai proeminente sunt listarea JTC plc, compania cu sediul in insula Jersey care oferă servicii financiare private, care a adunat 244 de milioane de lire sterline, IntraFin Holdings, o platforma de consultanta din Marea Britanie ce a atras 178 de milioane de lire sterline și compania de creditare de nișă TruFin, care a găsit finanțare în valoare de 70 de milioane de lire sterline.

 

„În primele patru luni ale anului 2018 am observat o creștere, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, cu 36% a valorii tranzacționate pe Bursa de Valori București, segmentul de acțiuni fiind cel mai popular. Indicele celor mai tranzacționate acțiuni a crescut in primele trei luni ale anului cu peste 12%,  atingând maximul ultimilor 11 ani. În același timp, evoluția din ultima perioadă este dovada faptului ca investitorii de pe piața de capital sunt sensibili la semnalele pe care economia locală și internațională, le trimit”, spune Ileana Gutu, Senior Manager, Servicii de Evaluare si Analiza, PwC Romania.

De altfel asa cum declara recent Mircea Ursache, vicepresedinele Autoritatii Supreveghere Financiara, ASD: ”Procentajul capitalizării bursiere din Produsul Intern Brut, un indicator de verificare a relevanței pieței de capital, a valorii companiei și a adâncimii sistemului financiar, a rămas la 10,5% din PIB. Este un impas pentru că în ultimii ani acest indicator s-a majorat în cazul Germaniei la 57,9% din PIB, față de 51,6% din PIB, conform unor statistici prezentate la nivel european. În regiune, de asemenea, relevanța bursei în economie a sporit, la 36,1% din PIB în cazul Poloniei, la 34% din PIB, de la 25% pentru Austria și la 27%, de la 14% pentru Ungaria. România este pe penultimul loc la acest capitol. „Suntem noi și Bulgaria la coada acestui clasament”.

Articolul precedentRomânia, mai multe proiecte de investiții străine decât Ungaria. Vezi topul
Articolul următorBNR discută modificarea condițiilor de creditare, pentru a evita pericolul creării unei noi bule imobiliare

Comments are closed.