România, mai multe proiecte de investiții străine decât Ungaria. Vezi topul

România se află pe locul 13 în topul primelor 15 ţări europene în funcţie de numărul proiectelor de investiţii străine directe.

Într-un clasament pe acest criteriu publicat luni de IBM şi Ernst & Young (EY), depășim Serbia și Ungaria, dar suntem în urma Cehiei și Poloniei, după cum transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Statele din Europa Centrală şi de Est (CEE) ar putea fi victimele propriului lor succes, conform raportului bazat pe un studiu realizat în rândul a 502 companii şi a datelor de la EY şi IMB.

Deşi puterea lor de atracţie încă este robustă, convergenţa principalelor economii din Europa Centrală cu statele din Europa Occidentală pare să-i facă pe investitori mai atenţi. De asemenea, investitorii reacţionează la semnalele privind schimbările politice din unele ţări, care sunt vulnerabile la populism, se arată în raport.

În acelaşi timp, se observă mutarea activităţilor unde este nevoie de un efort intens al forţei de muncă spre frontierele Europei.

Au crescut investiţiile directe externe în Rusia şi Turcia – două economii în creştere, cu o populaţie numeroasă, de la frontiera Europei – şi în Serbia. Aceste trei state au câştigat împreună cu 200 de proiecte mai mult în 2017 decât în 2016.

Sursa foto: Bloomberg

Cele mai atractive state pentru investiţiile străine în 2017 au fost Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Rusia, Spania, Turcia, Belgia, Polonia, Finlanda, Irlanda, Cehia, România, Serbia şi Ungaria, arată studiul IBM şi EY.

În timp ce Marea Britanie a atras anul trecut 1.205 din cele 6.653 noi proiecte de investiţii directe externe (cu 6% mai mult decât în 2016), România a atras 126, cu 5% mai puţine decât cele 132 de proiecte de investiţii directe externe din 2016.

În 2017, unul dintre principalele riscuri care au afectat încrederea investitorilor în Europa a fost Brexit, iar cele mai mari temeri sunt legate de instabilitatea geopolitică, cum ar fi creşterea populismului şi recenta decizie a Statelor Unite de a impune UE taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu

Un efect important al Brexit-ului a fost scăderea numărului de companii care şi-au înfiinţat companii sau şi-au relocat sediile centrale în Marea Britanie anul trecut.

Articolul precedentRomânii se întorc la lectură. Topurile afacerilor cu cărți
Articolul următorCompaniile europene au atras 12,5 miliarde euro prin bursă în trei luni. Cele din România, zero

Comments are closed.