Sindicatele afiliate Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa solicită deputaţilor să respingă proiectul Legii pensiilor, deoarece acesta încalcă prevederi constituţionale şi principii fundamentale ale drepturilor omului, se arată într-o scrisoare trimisă, miercuri, Camerei Deputaţilor.
„Prin modul de calcul al pensiei, persoanele care contribuie la pensie peste 15 ani vor avea aceeaşi pensie minimă chiar în cazul în care contribuie la salariul minim pe economie sau la nivelul salariului mediu pe economie. Pentru 25 de ani de contribuţii, toţi cei care au contribuit între salariul minim pe economie şi 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minimă aferentă celor 25 de ani de contribuţii. Şi în cazul unei contribuţii de peste 35 de ani la nivelul salariului minim sau până în 60% din salariul mediu pe economie salariaţii, odată ieşiţi la pensie, vor primi tot pensia minimă aferentă acestei categorii”, se menţionează în documentul citat.
Sindicaliştii mai spun că proiectul nu respectă nici principiul echităţii.
„Păstrarea menţiunii ‘contribuţii datorate şi plătite’ determină o vulnerabilizare nejustificată a salariaţilor care nu au nici controlul asupra plăţii contribuţiilor şi nici pârghiile necesare pentru a determina plata lor de către angajatori. Adoptarea proiectului va crea discriminare prin modul în care sunt reglementate stagiile de pensie şi formula de calcul a persoanelor cu handicap. Pensionarii aflaţi în plată sunt înşelaţi pentru că, prin aplicarea legii aflate în vigoare, ar fi trebuit să crească punctul de pensie cu aproximativ 20% (50% din creşterea inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu). În consecinţă, punctul de pensie ar trebui să crească la aproximativ 1.320 lei de la 1 ianuarie 2019”, atrag atenţia reprezentanţii CNS Cartel „Alfa”.
Mai mult, documentul CNS Cartel Alfa se spune că în Comisia pentru muncă ar fi fost respinse tocmai acele amendamente care ar fi îmbunătăţit legea.
„S-a mers pe o maşină de vot, complet neinteresată de problema reală, consecinţele asupra cetăţenilor şi sustenabilitatea unei proiect atât de important. Adoptarea acestei legi este o acţiune populistă, care va repeta situaţia din 2008, când s-a votat creşterea cu 50% a salariilor din învăţământ, pentru ca apoi să fie tăiate”.
Proiectul Legii pensiilor n-a mai intrat, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Potrivit reprezentanţilor PSD, raportul Comisiei pentru Muncă nu a ajuns la Biroul pemananet. Potrivit reprezentanţilor Opoziţiei, PSD a amînat votul pentru că UDMR s-a opus şi, în acest fel, Coaliţia n-ar fi avut majoritate.