România nu susţine trecerea de la unanimitate la majoritate calificată în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare la nivel UE a unor decizii în domeniul impozitării, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în cadrul Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare (ECOFIN), potrivit Agerpres.
În contextul în care miniştrii de Finanţe din UE au dezbătut necesitatea reformării sistemului fiscal pentru o impozitare echitabilă şi eficientă, Cîţu a amintit că politica de impozitare reprezintă un element al suveranităţii şi o pârghie esenţială în stabilirea politicilor naţionale.
În cadrul discuţiile privind introducerea unui nivel minim de impozitare, oficialul român a amintit că această chestiune reprezintă un aspect problematic pentru România.
De asemenea, Florin Cîţu şi-a exprimat susţinerea faţă de îmbunătăţirea regulilor UE pentru cooperarea administrativă între statele membre.
„Susţinem finanţarea bugetului UE pe baza principiilor echităţii, eficienţei, transparenţei şi simplităţii. Referitor la noile resurse proprii care urmează să fie propuse de Comisia Europeană, suntem deschişi discuţiilor, dar trebuie mai întâi să vedem propunerile concrete şi impactul financiar asupra bugetului naţional”, a precizat Florin Cîţu, care a participat la reuniune, alături de ceilalţi miniştri de finanţe europeni, prin sistem videoconferinţă.
Oficialul român a declarat că România acordă o mare importanţă ponderii echitabile a poverii financiare între statele membre, luând în considerare dezvoltarea economică a acestora.